Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ιράκ: το κλείσιμο προσφυγικών καταυλισμών αφήνει χιλιάδες οικογένειες στον δρόμο

H διακοπή λειτουργίας του καταυλισμού προσφύγων Χαμάμ Αλίλ στα νότια της Μουσούλης στο Ιράκ αποτελεί προσπάθεια της κυβέρνησης για το κλείσιμο όλων των καταυλισμών που φιλοξενούν εσωτερικά εκτοπισμένους πληθυσμούς μέχρι το τέλος του έτους.

Η ιρακινή ηγεσία, που “πάσχει” από σοβαρά προβλήματα οικονομικής ρευστότητας, λέει ότι οι εσπευσμένη διακοπή λειτουργίας αυτών των χώρων είναι αναγκαία προκειμένου να αναζωογονηθεί η κατασκευή των έργων ανοικοδόμησης που έχει καθυστερήσει σημαντικά.

Οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας επιμένουν ότι το ταχύ κλείσιμο των καταυλισμών θα αφήσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους άστεγους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, εν μέσω της πανδημίας της ασθένειας Covid-19. Oι εσπευσμένες και χωρίς προγραμματισμό αποφάσεις απειλούν με νέους εκτοπισμούς, με τη δημιουργία παραγκουπόλεων και εντείνουν το συναίσθημα της πικρίας σε μια κοινωνία που ακόμα περιστρέφεται γύρω από τις οδυνηρές αναμνήσεις της βάρβαρης διακυβέρνησης από το Ισλαμικό Κράτος.

Μέχρι στιγμής, από τα μέσα Οκτωβρίου, τουλάχιστον 34.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει έντεκα επίσημους καταυλισμούς που είτε έκλεισαν είτε συγχωνεύτηκαν. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν  ότι ο αριθμός των ατόμων είναι μεγαλύτερος. Ακόμα 26.000 άνθρωποι διαμένουν στους τρεις εναπομείναντες καταυλισμούς του ομοσπονδιακού Ιράκ, οι οποίοι και αυτοί προορίζονται για κλείσιμο.

Πάνω από 180.000 άτομα ζουν σε 25 καταυλισμούς που βρίσκονται στον βορρά της χώρας που ελέγχεται από τους Κούρδους ενώ παραμένει άγνωστος ο χρόνος για τη διακοπή της λειτουργίας τους.

Χιλιάδες οικογένειες επιστρέφουν στα χωριά τους για να βρουν τα σπίτια τους κατεστραμμένα.

Πηγή: Associated Press

Tου ειδικού συνεργάτη

Shares