Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ιράκ: Ένας κούρδος μαχητής νεκρός από ιρανικά πλήγματος

Νέα πλήγματα του Ιράν εναντίον Κούρδων αντικαθεστωτικών στο Ιράκ.

Το Ιράν βομβάρδισε και πάλι στη διάρκεια της περασμένης νύκτας αντιπολιτευόμενες οργανώσεις των Κούρδων του Ιράν που έχουν την έδρα τους στο γειτονικό Ιρακινό Κουρδιστάν, σκοτώνοντας ένα μαχητή αυτών των οργανώσεων, που κατηγορούνται από την Τεχεράνη ότι υποκινούν τις διαδηλώσεις που συγκλονίζουν την Ισλαμική Δημοκρατία.

Αυτά τα πλήγματα από πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροπλάνα που αποδίδονται στους Φρουρούς της Επανάστασης, τον ιδεολογικό στρατό του Ιράν, πραγματοποιούνται μία εβδομάδα έπειτα από παρόμοιους βομβαρδισμούς που πραγματοποιήθηκαν από την Τεχεράνη εναντίον αυτών των οργανώσεων της αντιπολίτευσης που είναι εγκατεστημένες εδώ και δεκαετίες στην αυτόνομη περιφέρεια του Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν του Ιράν και η εθνικιστική οργάνωση των Κούρδων του Ιράν Κομάλα επιβεβαίωσαν αμφότερα τους βομβαρδισμούς με στόχο εγκαταστάσεις τους. «Οι Φρουροί της Επανάστασης βομβάρδισαν και πάλι ιρανικά κουρδικά κόμματα», ανέφεραν οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες του Ιρακινού Κουρδιστάν, χωρίς να αναφέρουν απολογισμό γι’ αυτά τα πλήγματα που σημειώθηκαν πριν από τα μεσάνυκτα.

Το κρατικό ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων INA μετέδωσε επίσης σήμερα πως έγιναν ιρανικές επιδρομές, αναφερόμενο σε «εκτοξεύσεις πυραύλων και πλήγματα από μη επανδρωμένα αεροπλάνα» εναντίον «τριών ιρανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης στο Κουρδιστάν» του Ιράκ. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν του Ιράν επιβεβαίωσε σήμερα πως έγινε στόχος «πυρών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροπλάνων καμικάζι» στην Κόγε και στην Τζετζνικάν, κοντά στην Αρμπίλ, την περιφερειακή πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν.

«Ο Μπιχζάντ, ένα μέλος των πεσμεργκά (σ.σ.: οι κούρδοι μαχητές), σκοτώθηκε από ιρανικό βομβαρδισμό στην περιφέρεια Κόγε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλί Μπουνταγί, ένας αξιωματούχος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν του Ιράν. Το κόμμα ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter βίντεο που δείχνουν πύρινες σφαίρες να υψώνονται μέσα στη σκοτεινή νύκτα.

«Αυτές οι τυφλές επιθέσεις γίνονται σε μια στιγμή που το τρομοκρατικό ιρανικό καθεστώς είναι ανίκανο να σταματήσει τις διαδηλώσεις που γίνονται στο Κουρδιστάν» του Ιράν, τόνισε σε ανακοίνωσή του στο Ίντερνετ το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν του Ιράν, που είναι το παλαιότερο κουρδικό κόμμα του Ιράν, καθώς ιδρύθηκε το 1945.

Αυτοί οι τελευταίοι ιρανικοί βομβαρδισμοί έλαβαν χώρα μόνο μία ημέρα μετά τα αεροπορικά πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν από την Τουρκία στο Ιρακινό Κουρδιστάν εναντίον βάσεων κούρδων ανταρτών του αυτονομιστικού Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της. Διεξάγει από τα μέσα των ετών του 1980 ένοπλο αγώνα κατά της τουρκικής κυβέρνησης. Εδώ και δεκαετίες διαθέτει βάσεις στο βόρειο Ιράκ.

«Όποια κι αν είναι η πρόθεση της Τεχεράνης όταν στοχοθετεί το Ιρακινό Κουρδιστάν, πρόκειται για μια αποτυχία τόσο της Βαγδάτης όσο και του Αρμπίλ, το γεγονός ότι αφήνουν το έδαφός τους να είναι τόσο ευάλωτο σε ξένες επιθέσεις», έγραψε στο Twitter ο ιρακοκαναδός πολιτειολόγος Χαμζέχ Χαντάντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Shares