Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Ήπια κέρδη στη Wall Street

Με ήπια κέρδη και πολύ μακριά από τα υψηλά ημέρας ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας η Wall Street, καθώς η δυναμική προσπάθεια ανάκαμψης που επιχειρήθηκε με την έναρξη των συναλλαγών ξεθύμανε σταδιακά, μην επιτρέποντας στους βασικούς δείκτες να ανακτήσουν ένα σημαντικό μέρος των απωλειών του προηγούμενου πενθημέρου, που ήταν και το χειρότερο του έτους μέχρι στιγμής.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο Dow Jones κατέγραψε πτώση 3%, που αποτελεί τη χειρότερη επίδοσή του από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου του 2022, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 2,7%, ενώ ο Nasdaq έχασε 3,3%, με αμφότερους τους δείκτες να εμφανίζουν τη χειρότερη επίδοσή τους από το πενθήμερο που έληξε στις 9 Δεκεμβρίου 2022.

Την αρχική αγοραστική διάθεση των επενδυτών τροφοδότησε σήμερα η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, η άνοδος των οποίων το πενθήμερο που πέρασε έπληξε την επενδυτική ψυχολογία. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η απόδοση του αμερικανικού 2ετούς ομολόγου ξεπέρασε το 4,8%, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό 15 ετών.

Την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων προκάλεσαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, τα οποία έδειξαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν ως απόρροια της σχετικά ισχυρής οικονομικής δραστηριότητας. Γεγονός που ψαλιδίζει τις πιθανότητες η Federal Reserve να εξετάσει σύντομα τη χαλάρωση της περιοριστικής πολιτικής της.

Ανησυχίες που εντάθηκαν σήμερα μετά την ανακοίνωση των στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών αλλά και τις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών υποχώρησαν κατά 4,5% τον Ιανουάριο, στα 272,3 δισ. δολάρια, κάτι όμως που οφειλόταν κυρίως στη μείωση κατά 54,6% των νέων παραγγελιών για αεροσκάφη και ανταλλακτικά. Έτσι, εξαιρουμένων των μεταφορών, οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν 0,7% τον Ιανουάριο από τον Δεκέμβριο.

Παράλληλα, σημαντική αύξηση κατέγραψαν και οι πωλήσεις εκκρεμών κατοικιών, κατά 8,1% τον πρώτο μήνα του έτους. Ο σχετικός δείκτης είχε σημειώσει ανάλογη αύξηση τελευταία φορά τον Ιούνιο του 2020, τροφοδοτούμενος από τη ζήτηση μετά την πίεση της πανδημίας. Η αύξηση των εκκρεμών πωλήσεων κατοικιών ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal, οι οποίοι ανέμεναν ο σχετικός δείκτης να βελτιωθεί κατά 0,9%.

Τα νέα στοιχεία προστέθηκαν στις ήδη υπάρχουσες ενδείξεις ότι αμερικανική οικονομία παραμένει σχετικά ισχυρή παρά τις μέχρι τώρα κινήσεις της Fed, γεγονός που ενίσχυσε τις εκτιμήσεις ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει την περιοριστική πολιτική της.

Δείκτες – Στατιστικά

Έτσι, οι βασικοί δείκτες της Wall Street παρά το δυναμικό ξεκίνημα, επιβράδυναν όσο περνούσε η ώρα και ολοκλήρωσαν τελικά την ημέρα ανοδικά μεν, αλλά μακριά από τα υψηλά της συνεδρίασης.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε 72,17 μονάδες ή 0,22% υψηλότερα, στις 32.889,09 μονάδες, παρότι ενδοσυνεδριακά έφτασε να κερδίζει πάνω από 300 μονάδες.

Αντίστοιχη ήταν η πορεία και του ευρύτερου S&P 500, ο οποίος αν και βρέθηκε ενδοσυνεδριακά πάνω από τις 4.000 μονάδες, δεν κατάφερε να κρατήσει το επίπεδο και έκλεισε με ήπια κέρδη 0,32% στις 3.982,62 μονάδες.

Μεγαλύτερη ανθεκτικότητα εμφάνισε ο τεχνοβαρής Nasdaq, ο οποίος έκλεισε με κέρδη 0,63%, στις 11.466,98 μονάδες, μακριά όμως από τα υψηλά ημέρας επίσης.

Πηγή: capital.gr

Shares