Πέμπτη , 29 Σεπτεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Ήπια ανοδική αντίδραση στη Wall Street

Με μικρά κέρδη κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά την κατρακύλα της Δευτέρας, με την επιφυλακτικότητα πάντως να κάνει και σήμερα αισθητή την παρουσία της καθώς επιμένουν οι ανησυχίες για τις αυξήσεις που σχεδιάζει η Federal Reserve στα επιτόκια της για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

Οι δείκτες υποχώρησαν χθες για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, πυροδοτώντας ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του πρόσφατου ράλι που οδήγησε την αγορά σε κέρδη άνω του 17% από τα χαμηλά του Ιουνίου. Το ράλι τροφοδότησαν τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα και οι ελπίδες για ηπιότερη στάση της Fed στη σύσφιξη της πολιτικής της τους επόμενους μήνες.

Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο αναζωπυρώθηκαν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τις επόμενες κινήσεις της Fed, με αρκετούς αναλυτές να εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα πραγματοποιήσει και τον Σεπτέμβριο μια αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης, για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, παρά το κίνδυνο να οδηγήσει σε ύφεση την οικονομία.

Οι επενδυτές περιμένουν τις ομιλίες των κεντρικών τραπεζιών στο ετήσιο συμπόσιο της Fed στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ. Το συνέδριο ξεκινά την Πέμπτη, ωστόσο το μεγάλο γεγονός θα είναι η ομιλία του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ την Παρασκευή. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πάουελ θα χρησιμοποιήσει την πολυαναμενόμενη ομιλία του για να υπογραμμίσει ότι η κεντρική τράπεζα θα οδηγήσει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% ακόμα και αν αυτό σημαίνει ύφεση για την οικονομία.

Οι εκτιμήσεις ότι η Fed θα διατηρήσει επιθετική στάση για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό έχουν οδηγήσει εξάλλου την απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ πάλι πάνω από το επίπεδο του 3%, ενώ το αμερικανικό δολάριο συνεχίζει να ενισχύεται έναντι των ανταγωνιστών του.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο Dow Jones χάνει 15,45 μονάδες ή -0,05% στις 33.048,16 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κερδίζει 7,36 μονάδες ή 0,18% στις 4.145,35 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq προσθέτει 51,78 μονάδες ή 0,42% στις 12.433,35 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 16 κινούνται με θετικό πρόσημο και 14 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει η Chevron με κέρδη 4,47 δολ. ή σε ποσοστό 2,85% στα 161,37 δολ. και ακολουθούν Caterpillar στα 196,50 δολ. με άνοδο 2,47% και η Dow με κέρδη 1,97% στα 55,48 δολ.

Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι η Procter & Gamble (-1,65%), η Home Depot (-1,32%) και η Merck & Co. (-1,18%).

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η S&P Global έδειξαν ότι η δραστηριότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων επιβράδυνε περαιτέρω τον Αύγουστο, με τον σχετικό δείκτη να διολισθαίνει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες υποχώρησε στις 45,0 μονάδες τον Αύγουστο από 47,7 τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία της S&P Global. Μετρήσεις κάτω από το 50 δείχνουν συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Παράλληλα, τα στοιχεία της S&P Global έδειξαν ότι ο δείκτης για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις υπηρεσίες κατρακύλησε σε χαμηλό 27 μηνών, στις 44,1 μονάδες από 47,3 μονάδες τον Ιούλιο, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης σε χαμηλό 25 μηνών στις 51,3 μονάδες από 52,2 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares