Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ήπια ανοδικά το Χρηματιστήριο

Με μικρά κέρδη κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν δείχνει διαθέσεις να αλλάξει το επίπεδο των 830 μονάδων στο οποίο βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες και πιθανόν να κλείσει και τον μήνα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,45% στις 833,01 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 0,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,40% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.998,26 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 0,45% στις 497,04 μονάδες.

Ήπια ανοδικά το Χρηματιστήριο

Το βλέμμα όλου του πλανήτη σήμερα είναι στραμμένο στην απόφαση της Federal Reserve για τα επιτόκια, καθώς θα φανεί εάν θα προσαρμοστεί ο ρυθμός σύσφιξης της πολιτικής της θα επιταχυνθεί ή όχι, προκειμένου να ελεγχθεί ο πληθωρισμός. Και αυτός ο ρυθμός της Fed, θα κρίνει και τις ροές των κεφαλαίων από και προς τις ΗΠΑ, επηρεάζοντας σχεδόν όλες τις αγορές παγκοσμίως.

Το ΧΑ δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστο από αυτές τις ροές, αν και οι “απαιτήσεις” για να μπορέσει η αγορά να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα είναι μικρές. Δηλαδή τα κεφάλαια που χρειάζεται για να μπορέσει να βγει από τη ζώνη των χαμηλών του έτους είναι συγκριτικά χαμηλότερα, με τον βαθμό κινδύνου να είναι επίσης χαμηλότερος σε σχέση με άλλες αναδυόμενες αγορές.

Πάντως ο Ιούλιος ολοκληρώνεται με την αγορά να είναι σχεδόν σε μια πλάγια κίνηση, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις. Αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν ο τζίρος, ο οποίος δεν μπόρεσε να ανεβάσει ρυθμούς σε μία χρονική στιγμή που η ελληνική αγορά χρειαζόταν κεφάλαια ώστε να φύγει από τα χαμηλά στα οποία υποχώρησε το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου. Και αυτή η εικόνα, σαφώς, δεν αναμένεται να αλλάξει, καθώς εισερχόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού.

Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, οι Coca Cola, Quest και Ελληνικά Πετρέλαια σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΛΠ, Πειραιώς, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, Jumbo, Λάμδα, Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ.

Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ διορθώνει σήμερα κατά 3,28%, με την Τέρνα Ενεργειακή και την Aegean να χάνουν 1,30% και 1,12% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil, Titan, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης και Μυτιληναίος. Χωρίς μεταβολή είναι οι Alpha bank και ΕΛΧΑ.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα/capital.gr

Shares