Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

ΗΠΑ: Την «παραδειγματική» τιμωρία στελεχών χρεοκοπημένων τραπεζών ζήτησε ο Μπάιντεν

Την αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας ζήτησε σήμερα ο Τζο Μπάιντεν, προκειμένου τα στελέχη τραπεζών που χρεωκοπούν να τιμωρούνται παραδειγματικά και ποικιλοτρόπως.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέτρεψε σήμερα το Κογκρέσο να δώσει στις ρυθμιστικές αρχές μεγαλύτερες εξουσίες όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, όπως να έχουν τη δυνατότητα επιβολής υψηλότερων προστίμων, να ανακτούν κεφάλαια και να αποκλείουν από τον κλάδο στελέχη χρεοκοπημένων τραπεζών.

«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», αναφέρει ο Μπάιντεν σε την εν λόγω ανακοίνωση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «η ενίσχυση της λογοδοσίας είναι ένα σημαντικό αποτρεπτικό μέσο, ώστε να αποφύγουμε περιπτώσεις κακοδιαχείρισης στο μέλλον». Η ισχύουσα νομοθεσία «περιορίζει την εξουσία της κυβέρνησης να αποδίδει ευθύνες στα στελέχη» των τραπεζών, υπενθύμισε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζητά από το Κογκρέσο να δώσει στον FDIC (Ομοσπονδιακός Οργανισμό Ασφάλισης των Καταθέσεων) τη δυνατότητα να ανακτά αποζημιώσεις -συμπεριλαμβανομένων και των κερδών από πωλήσεις μετοχών– που έχουν λάβει τα στελέχη χρεοκοπημένων τραπεζών, όπως οι Silicon Valley Bank και η Signature Bank. Επίσης, ζητά από το Κογκρέσο να δώσει στον FDIC και ευρύτερες εξουσίες, ώστε να μπορεί να αποκλείει από τον τραπεζικό τομέα τα στελέχη των τραπεζών που χρεοκοπούν και να επιβάλει πρόστιμα στους διευθυντές αυτών των τραπεζών.

newsbreak.gr

Shares