Τετάρτη , 10 Αυγούστου 2022

ΗΠΑ – Τι αποφάσισε η διακομματική επιτροπή γερουσιαστών για οπλοκατοχή

Μια διακομματική ομάδα Αμερικανών γερουσιαστών ανακοίνωσε την Κυριακή ότι συμφώνησε σε ένα πλαίσιο για μια πιθανή νομοθεσία σχετικά με την οπλοκατοχή, η οποία περιλαμβάνει την υποστήριξη των πολιτειακών “red flag” νόμων (νόμοι που καθορίζουν την οπλοκατοχή), αυστηρότερους ελέγχους ιστορικού για αγοραστές πυροβόλων όπλων κάτω των 21 ετών και τον τερματισμό της πρακτικής “straw purchase”, που αφορά την περίπτωση όπου ένα τρίτο άτομο προβαίνει στην αγορά ενός όπλου για λογαριασμό άλλου ατόμου.

Δέκα Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην προκαταρκτική συμφωνία, υποδεικνύοντας ότι το μέτρο θα μπορούσε ενδεχομένως να προχωρήσει σε ψηφοφορία για την ψήφισή του και να ξεπεράσει τα εμπόδια άλλων Ρεπουμπλικάνων που αντιτίθενται στα περισσότερα μέτρα που αφορούν την οπλοκατοχή.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, εξέδωσε δήλωση στην οποία χαρακτήρισε το σχέδιο “ένα καλό πρώτο βήμα” και ένα σχέδιο που θα “περιορίσει τη δυνατότητα των πιθανών μαζικών εκτελεστών να αποκτήσουν γρήγορα τυφέκια εφόδου, καθιερώνοντας μια ενισχυμένη διαδικασία ελέγχου ιστορικού για τους αγοραστές όπλων κάτω των 21 ετών”.

Ο Σούμερ δήλωσε ότι επιθυμεί να προωθήσει γρήγορα ένα νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Γερουσία μόλις γίνει η επεξεργασία νομικών λεπτομερειών.

“Το σχέδιό μας σώζει ζωές, ενώ παράλληλα προστατεύει τα συνταγματικά δικαιώματα των νομοταγών Αμερικανών”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομάδα, της οποίας ηγούνται ο Δημοκρατικός Κρις Μέρφι και ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Κόρνι. “Ανυπομονούμε να κερδίσουμε ευρεία, διακομματική υποστήριξη και να περάσουμε την κοινή λογική πρότασή μας σε νόμο”.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε μία ημέρα μετά τις συγκεντρώσεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Ουάσινγκτον και σε εκατοντάδες άλλα μέρη στις Ηνωμένες Πολιτείες για να απαιτήσουν μια νέα νομοθεσία που θα έχει ως στόχο τον περιορισμό της ένοπλης βίας.

Ο Μπάιντεν ζήτησε στις 2 Ιουνίου να απαγορευτεί η πώληση τυφεκίων εφόδου και γεμιστήρων μεγάλης χωρητικότητας ή, αν αυτό δεν ήταν δυνατό, να αυξηθεί η ελάχιστη ηλικία για την αγορά αυτών των όπλων στα 21 από τα 18 έτη.

Ο Μπάιντεν πίεσε επίσης για την κατάργηση της ρύθμισης που προστατεύει τους κατασκευαστές όπλων από μηνύσεις για βία που διαπράττουν άτομα που φέρουν τα όπλα τους.

 

capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares