Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΗΠΑ: Συνεχίζουν την αποστολή αμυντικών οχημάτων στην Ουκρανία

Η Ουκρανία έχει ζητήσει εξαντλημένος από τους Δυτικούς εταίρους της να της στείλουν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στη φάση της οριστικοποίησης των σχεδίων τους για την αποστολή πυραυλικών αμυντικών συστημάτων Patriot στην Ουκρανία, μια απόφαση που ενδέχεται να ανακοινωθεί ακόμη και εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ανέφεραν τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει από τους Δυτικούς εταίρους της να της στείλουν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, μεταξύ των οποίων και πυραύλους Patriot, για να προστατευθεί από τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς. Στόχος των βομβαρδισμών αυτών έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα οι ενεργειακές υποδομές της χώρας.

Αυτά τα αμυντικά συστήματα, όπως οι Patriot της εταιρείας Raytheon Technology Corp, είναι κατασκευασμένα για να αναχαιτίζουν εισερχόμενους πυραύλους.

 

Δύο από τους αξιωματούχους, που μίλησαν στο Reuters υπό τον όρο ότι δεν θα κατονομαστούν, είπαν ότι η ανακοίνωση μπορεί να γίνει ακόμη και την Πέμπτη. Αναμένεται η επίσημη έγκριση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε το ΝΑΤΟ να μην εφοδιάσει την Ουκρανία με συστήματα Patriot και είναι πιθανό η Μόσχα να θεωρήσει την ενέργεια αυτή ως κλιμάκωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/cnn.gr

Shares