Τετάρτη , 17 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

ΗΠΑ: Σε υψηλό 6 μηνών τα επιδόματα ανεργίας

ΗΠΑ: Σε υψηλό 6 μηνών τα επιδόματα ανεργίας

Στο υψηλότερο επίπεδό τους από τα μέσα Ιανουαρίου κινήθηκαν τα εβδομαδιαία επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, χωρίς πάντως η αύξηση να υποδηλώνει ανησυχίες για την αγορά εργασίας της χώρας.

Ειδικότερα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 4 Ιουνίου υπέβαλαν αίτημα για λήψη επιδόματος ανεργίας 229.000 Αμερικανοί, αριθμός αυξημένος κατά 27.000 από τον ανοδικά αναθεωρημένο της περασμένης εβδομάδας και σημαντικά παραπάνω από την εκτίμηση αναλυτών για 220.000.

Η τελευταία φορά που οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας είναι κυμανθεί σε αυτά τα επίπεδα ήταν περίπου έξι μήνες πριν, στις 15 Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι αιτήσεις για παράταση ήδη υφιστάμενου επιδόματος, οι οποίες μετρώνται με μία εβδομάδα διαφορά από τις νέες, παρέμειναν αμετάβλητες σε λίγο πάνω από 1,3 εκατομμύρια και χαμηλότερα από την εκτίμηση της FactSet για 1,35 εκατ.

Ακόμα παραπάνω, ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων για τα υφιστάμενα επιδόματα απαιτήσεις υποχώρησε ελαφρώς στα 1,32 εκατομμύρια, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδό του από τις 10 Ιανουαρίου του 1970.

Η εβδομαδιαία αύξηση των επιδομάτων έρχεται λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου ανακοινώθηκε ότι τα μισθολόγια εκτός γεωργικού τομέα αυξήθηκαν κατά 390.000 τον Μάιο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις.

Γενικότερα, οι εταιρείες στις ΗΠΑ συνέχισαν να προσλαμβάνουν παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες ότι η οικονομία της χώρας θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ύφεση, υπό τον εκρηκτικό πληθωρισμός και τις στενώσεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται στα πρώτα στάδια ενός κύκλου αύξησης των επιτοκίων της, με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού από τα υψηλά περίπου 40 ετών.

Οι αξιωματούχοι της Fed ελπίζουν η επέμβασή τους να μην προκαλέσει άνοδο του ποσοστού ανεργίας, το οποίο βρίσκεται στο 3,6% και κοντά στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 1969.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares