Τρίτη , 7 Δεκεμβρίου 2021
Τελευταία Νέα

ΗΠΑ – Ρωσία “σφάζονται” στα πόδια του Ερντογάν: Ο Μπάιντεν ετοιμάζεται να “επιδιορθώσει” τους δεσμούς με Τουρκία – Νέο “χαστούκι” για την Ελλάδα!

Αμερικανοί και Ρώσοι “σφάζονται” στα πόδια του Ερντογάν για να μην το χάσουν από… πελάτη!

Καθόλου ενθαρρυντικά δεν φαίνονται τα μηνύματα που καταφτάνουν από διάφορα επιδοτούμενα ινστιτούτα τα οποία κάνουν λόγο για επικείμενη αναθέρμανση των σχέσεων με την ΄΄Αγκυρα εξαιτίας του σχεδίου ανάσχεσης της Ρωσίας.

Ο Τραμπ παρόλο που θεωρούνταν ο καλύτερος σύμμαχος του Ερντογάν, είχε άσχημες σχέσεις με την Άγκυρα και υπό το πρίσμα αυτό ο νέος Αμερικανός πρόεδρος καλείται να τις διορθώσει εξαιτίας του σχεδίου ανάσχεσης που προαναφέραμε.

Μάλιστα ιδιαίτερος λόγος γίνεται για περαιτέρω αναβάθμιση της χώρας αυτής σε Περιφερειακή δύναμη μέσω ενός νέου σχεδίου

Στην ουσία γίνεται λόγος για ένα τρομερό παρασκηνιακό παιχνίδι σύμφωνα με το οποίο αμφότερες, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες, διαγωνίζονται για το ποια από τις δύο θα είναι περισσότερο φιλικά διακείμενη προς τον ψευτο-σουλτάνο! Φυσικά, αυτό γίνεται για ένα και μόνο λόγο. Για να μην χάσει καμία από τις δύο έναν από τους καλύτερους “πελάτες” της στα εξοπλιστικά.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί και η ανοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την προκλητική ρητορική της Τουρκίας η οποία κατευθύνεται μέσω οικονομικών συμφερόντων των εξοπλιστικών προγραμμάτων που διενεργούν η Τουρκία με την Γερμανία η οποία αποτελεί και το ηγετικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιωάννης Μάζης: “Η Κυβέρνηση έλαβε εντολή από την Γερμανία να μην αντιδρά στην Τουρκία ως τον Δεκέμβριο” (Βίντεο)

Το γεωπολιτικό τοπίο είναι άκρως εχθρικό για την Ελλάδα, αφού το “τρίγωνο”, ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, ευνοούν έμμεσα ή άμεσα, ένα απολυταρχικό ισλαμιστικό καθεστώς που διεξάγει “πολέμους δι’ αντιπροσώπων” παντού στην περιοχή, με απώτερο σκοπό να αναδιαμορφώσει τα σύνορα.

Στη Φαρέτρα Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, βασικό ρόλο διαδραματίζουν τα σχέδια αλλαγής συνόρων στην Μ. Ανατολή, στην κεντρική Ασία, την Αφρική, αν και οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε αντιδικία μεταξύ τους.

Ο Μπουρχαντίν Ντουράν, γενικός συντονιστής του Ιδρύματος Πολιτικής, Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας (SETA) δήλωσε:

”Ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να ανατρέψει την υπάρχουσα γεωπολιτική κατάσταση και να επιχειρήσει αναθέρμανση στις σχέσεις του με την Τουρκία, για να βοηθήσει στη συγκράτηση της Ρωσίας και στην αναζωογόνηση της διατλαντικής συμμαχίας”

“Ο Μπάιντεν αναμένεται ότι θα επιβλέπει προσωπικά την εξωτερική πολιτική της χώρας, ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα επιδιώξει στενότερους δεσμούς με την Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τη Ρωσία”, δήλωσε ο Ντουράν σε στήλη της εφημερίδας Daily Sabah της Τουρκίας τη Δευτέρα ενώ κάτι ανάλογο αναμένεται και στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τα λεγόμενα του

Ο Ντουράν επισήμανε τον ρόλο «βαρέων βαρών» της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ στην περιοχή, η οποία συνεργάζεται και ανταγωνίζεται με τη Ρωσία, σε μέρη όπως η Λιβύη, η Συρία και ο αμφισβητούμενος θύλακας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στα σύνορα της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στην Κεντρική Ασία.

«Η Τουρκία, ένας κορυφαίος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, εξισορροπεί τη ρωσική επιρροή στη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ταυτόχρονα, η χώρα μπορεί να παίξει εποικοδομητικό ρόλο, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει τις σχέσεις της μαζί της, επιδιώκοντας να ανταγωνιστεί τη Μόσχα», τόνισε ο ίδιος.

Το ινστιτούτο SETA είναι ένα ινστιτούτο που εδρεύει στην Άγκυρα και κάνει προτάσεις σε θέματα πολιτικής και είναι γνωστό για τις στενές σχέσεις του με την κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ντουράν είπε ότι οι επικριτές της Τουρκίας, οι οποίοι επισημαίνουν τις στενότερες σχέσεις με τη Μόσχα με την αγορά του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400, πρέπει να λάβουν υπόψη τα “προβλήματα” της Τουρκίας.

«Προχωρώντας προς τα εμπρός, η σχέση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν από το 2015 θα μπορούσε να θεωρηθεί πλεονέκτημα», είπε ο ίδιος.

Μάλιστα,ο Ντουράν χαρακτήρισε ως αρκετά θετικό το αρχικό μήνυμα από την νέα αμερικανική κυβέρνηση!

Ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Μπάιντεν Μάικλ Κάρπεντερ έχει δηλώσει ότι η νέα κυβέρνηση δεν σχεδιάζει καταστροφικές οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την αγορά των S-400, γεγονός που σημαίνει πολλά για τις σχέσεις με την Τουρκία.

Ο Ερντογάν τόνισε επίσης τη στρατηγική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας με την επιστολή συγχαρητηρίων στον Μπάιντεν.

Οι ΗΠΑ υπό τον Μπάιντεν δεν πρόκειται να επιβάλλουν σοβαρές κυρώσεις στην Τουρκία με το “καλημέρα”, αλλά θα επιδιώξουν να έχουν μια προσέγγιση σε πολλά ζητήματα μαζί του όπως άλλωστε δήλωσε και ο στενός σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στην εκστρατεία του νεοεκλεγέντος προέδρου Μάϊκλ Κάρπεντερ o οποίος μόλις μια μέρα μετα την ανακήρυξη της νίκης των Δημοκρατικών δήλωσε:

“Άσκηση πίεσης στην Τουρκία αλλά όχι κυρώσεις ή αναστολή τελωνειακής σύνδεσης”

Με το… “καλημέρα” ο Μπάιντεν «ΑΔΕΙΑΖΕΙ» την Ελλάδα: Άσκηση πίεσης στην Τουρκία αλλά όχι κυρώσεις ή αναστολή τελωνειακής σύνδεσης, λέει ο σύμβουλος του Μάϊκλ Κάρπεντερ

Αυτό θα γίνει μέσω “συνεργασιών” όπως κάνει η Άγκυρα με την Ρωσία όλο αυτό το διάστημα σε Συρία, Λιβύη, και Καραμπάχ.

Το μείζον ζήτημα που προκύπτει, είναι ότι η Τουρκία ουσιαστικά αναβαθμίζεται σε περιφερειακή δύναμη, η οποία θα συνομιλεί σχεδόν ισότιμα με Μόσχα και Ουάσινγκτον από εδώ και στο εξής!

Αυτό βέβαια αποτελεί τροχοπέδη για οποιαδήποτε ανακούφιση της Ελλάδας και τις χώρες της Μεσογείου από την ραγδαία αυξανόμενη πολεμική ρητορική του Ερντογάν.

Ιωάννης Μάζης: Να κρατάμε μικρό καλάθι για τον Μπάιντεν

 

με πληροφορίες από pentapostagma.gr/Ευάγγελος Δ. Κόκκινος

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares