Τετάρτη , 8 Φεβρουαρίου 2023

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν καθαίρεση του Ντόναλντ Τραμπ. Γιατί τώρα; (βίντεο)

Παραδόθηκε στη Γερουσία το επίσημο κατηγορητήριο κατά του Ντόναλντ Τραμπ με αίτημα την καθαίρεση του πρώην προέδρου. Οι εννέα Δημοκρατικοί κατήγοροι διέσχισαν τους ίδιους διαδρόμους, όπου είχε εισβάλει ο όχλος των υποστηρικτών του πρώην Αμερικανού προέδρου κατά τα δραματικά επεισόδια στο Καπιτώλιο, που στοίχισαν τη ζωή σε πέντε ανθρώπους. 

Το κατηγορητήριο αναφέρεται σε “υποκίνηση εξέγερσης” και παραθέτει αποσπάσματα της ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ πριν την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Jamie Raskin Just Delivered a Devastating Takedown of GOP Hypocrisy | The Nation

O Τζέιμι Ράσκιν

Ο επικεφαλής της ομάδας των κατηγόρων, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζέιμι Ράσκιν, τόνισε στην ομιλία του:

Ο πρόεδρος Τραμπ έθεσε σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των κυβερνητικών θεσμών. Απείλησε την ακεραιότητα του δημοκρατικού συστήματος, παρενόχλησε την ειρηνική μετάβαση εξουσίας και έθεσε σε κίνδυνο μέρος της κυβέρνησης. Άρα, πρόδωσε την εμπιστοσύνη προς τον Πρόεδρο προκαλώντας ζημιά στους πολίτες των ΗΠΑ. Ο Ντόναλτ Τζον Τραμπ με αυτή τη συμπεριφορά έδειξε ότι θα παραμείνει απειλή για την εθνική ασφάλεια, τη δημοκρατία και το Σύνταγμα”.

Γιατί τώρα;

Η πρώτη κινητοποίηση των Δημοκρατικών για τη δεύτερη διαδικασία καθαίρεσης του Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε λίγες ώρες μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο και ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ παρέμενε ένοικος του Λευκού Οίκου.

Τότε, οι Δημοκρατικοί υποστήριζαν ότι οι πράξεις του δεν πρέπει να παραμείνουν ατιμώρητες, έστω και αν διένυε τις τελευταίες ημέρες στο ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ. Ωστόσο, η διαδικασία καθυστέρησε και συνεπεία αυτού δεν ήταν δυνατό να ξεκινήσει πριν την 19η Ιανουαρίου.

Τελικά, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε, με απλή πλειοψηφία όπως προβλέπει το Σύνταγμα και με τη στήριξη 10 Ρεπουμπλικάνων, το άρθρο για την καθαίρεση του Τραμπ. Η απόφαση πέρασε με 222 “ναι” από τους Δημοκρατικούς, 10 “ναι” από τους Ρεπουμπλικάνους και 4 αποχές. Πολλοί αναρωτιούνται τι νόημα έχει να καθαιρέσεις έναν πρόεδρο που δεν βρίσκεται πλέον στην εξουσία.

115th Congress passed more laws than before, but of similar substance | Pew Research Center

H Βουλή των Αντιπροσώπων 

Η απάντηση βρίσκεται στην τελευταία φράση του Τζ. Ράσκιν: “Ο Ντόναλτ Τζον Τραμπ με αυτή τη συμπεριφορά έδειξε ότι θα παραμείνει απειλή για την εθνική ασφάλεια, τη δημοκρατία και το Σύνταγμα”.

Οι Δημοκρατικοί θέλουν να διασφαλίσουν ότι ο Ντόναλτ Τραμπ δε θα έχει, στο μέλλον, καμία θέση στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

Δια παντός αποκλεισμός από δημόσια αξιώματα. Πώς θα γίνει;

Σε αντίθεση με την απόφαση της Βουλής για την παραπομπή, που απαιτούσε απλή πλειοψηφία, στη Γερουσία για να αποφασιστεί η καθαίρεση του Τραμπ απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να συναινέσουν και αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι.

Οι Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί, καθώς πολλοί Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να απαλλαγούν από τον Τραμπ:

  • είτε γιατί τον θεωρούν “βαρίδιο” για το κόμμα
  • είτε γιατί τρέφουν προσωπικές φιλοδοξίες και θέλουν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να τον βρούνε μπροστά τους στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Εάν, λοιπόν, η Γερουσία καθαιρέσει αναδρομικά τον Τραμπ, τότε ανοίγει ο δρόμος για μία δεύτερη ψηφοφορία στη Γερουσία, αυτή τη φορά με ερώτημα τον ισόβιο αποκλεισμό του από οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα.

Premium Photo | Capitol building washington dc pink flowers usa

Το Καπιτώλιο 

Αχαρτογράφητα νερά

Όλα αυτά είναι πρωτόγνωρα για την πολιτική ιστορία των ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο πρώτος πρόεδρος που αντιμετωπίζει δεύτερη διαδικασία καθαίρεσης.

Πολιτικοί αναλυτές αναρωτιούνται αν η “αναδρομική καθαίρεση” είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Όπως και να έχει, οι πρώτες δηλώσεις Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών, καθώς δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ρίξουν την “πέτρα του αναθέματος” στον πρώην πρόεδρο.

Παρακολουθείστε το βίντεο:

Πηγή: Euronews

Του ειδικού συνεργάτη

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares