Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΗΠΑ – Ο Μπάιντεν σέβεται το Ανώτατο Δικαστήριο

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξετάζει τη λήψη μονομερών μέτρων για να αντικρούσει την «ακραία» απόφαση – «Τίποτε δεν μπορεί να κλείσει την τρύπα που άφησε. Ο μόνος τρόπος είναι να αναληφθεί δράση από το Κογκρέσο»

Τον σεβασμό του Αμερικανού προέδρου στο Ανώτατο Δικαστήριο παρά την «ακραία» απόφαση για τις αμβλώσεις και την πεποίθησή του ότι δεν υπάρχει ανάγκη για τη διεύρυνση της σύνθεσής του εκφράζει η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Ο Τζο Μπάιντεν εξετάζει τη λήψη μονομερών μέτρων για να αντικρούσει την «ακραία» απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που ανέτρεψε την ιστορική απόφαση Roe v Wade για την νομιμοποίηση του δικαιώματος στην άμβλωση. Στις λύσεις που αναζητεί περιλαμβάνονται και τα μονομερή εκτελεστικά διατάγματα, δήλωσε η εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια πτήσης του Air Force One, που μετέφερε τον Αμερικανό πρόεδρο στη Βαυαρία, όπου αύριο θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της G7.

 

«Ο μόνος τρόπος είναι να αναληφθεί δράση από το Κογκρέσο»

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η εκπρόσωπος δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα για την έκδοση αυτών των διαταγμάτων και υποβάθμισε την σημασία τους. «Τίποτε δεν μπορεί να κλείσει την τρύπα που άφησε αυτή η απόφαση…Ο μόνος τρόπος είναι να αναληφθεί δράση από το Κογκρέσο», είπε.

Η Ζαν-Πιερ διευκρίνισε ότι ο χαρακτηρισμός «ακραίος» που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος αφορούσε την ίδια την απόφαση, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος δεν αμφισβητεί τη νομιμότητα του δικαστηρίου, το οποίο σέβεται.

«Σε σχέση με την διεύρυνση της σύνθεσης του δικαστηρίου, είναι κάτι με το οποίο ο πρόεδρος δεν συμφωνεί. Δεν είναι κάτι που θέλει να κάνει», διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Επιτροπή ειδικών που συγκροτήθηκε από τον Τζο Μπάιντεν περιήλθε σε αδιέξοδο τον περασμένο Δεκέμβριο σχετικά με το αν θα υποβάλει πρόταση για την μεταρρύθμιση της δομής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, περιλαμβανομένης της διεύρυνσης της σύνθεσής του.

Η Καρίν Ζαν-Πιερ δεν σχολίασε άλλες μεταρρυθμιστικές προτάσεις της επιτροπής, όπως η επιβολή χρονικού περιορισμού στην θητεία των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου.Η εκπρόσωπος δήλωσε επίσης ότι αναμένει ότι θα υπάρξουν προσφυγές για τα νέα πολιτειακά περιοριστικά μέτρα στην μετακίνηση γυναικών που θα επιδιώξουν να προχωρήσουν σε άμβλωση εκτός της πολιτείας στην οποία κατοικούν.

 

Πρώτο Θέμα

Shares