Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

ΗΠΑ κατά της δήλωσης υπουργού του Ισραήλ να «σβηστεί από τον χάρτη» παλαιστινιακή πόλη

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριτς πως τάσσεται υπέρ της ιδέας να «σβηστεί» από τον χάρτη η μικρή παλαιστινιακή πόλη Χουάρα, στη Δυτική Όχθη.

Την Κυριακή, δυο ισραηλινοί έποικοι, 20 και 22 ετών, έπεσαν νεκροί από πυρά Παλαιστίνιου στη Χουάρα, νότια της Νάμπλους, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Κατόπιν, ισραηλινοί έποικοι έκαναν επιδρομή στην περιοχή όπου διαπράχθηκε η επίθεση αυτή, τραυματίζοντας εκατοντάδες Παλαιστίνιους και βάζοντας φωτιά σε σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα.

Ο κ. Σμότριτς, στον οποίο έχει επίσης ανατεθεί η επίβλεψη της επέκτασης των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη, δήλωσε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης χθες Τετάρτη πως «θεωρώ πως το χωριό Χουάρα πρέπει να σβηστεί. Νομίζω πως το κράτος του Ισραήλ πρέπει να το κάνει αυτό, όχι οι πολίτες, για όνομα του Θεού».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις, καταδίκασε το συγκεκριμένο σχόλιο κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.

«Αυτά τα σχόλια είναι ανεύθυνα (…) και αποκρουστικά», τόνισε ο κ. Πράις. «Όπως ακριβώς καταγγέλλουμε τη διέγερση βίας στην παλαιστινιακή πλευρά, καταδικάζουμε αυτά τα προκλητικά σχόλια που αποτελούν επίσης υποκίνηση της βίας».

 

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλους κορυφαίους ισραηλινούς αξιωματούχους να «απορρίψουν δημόσια και ξεκάθαρα και να αποποιηθούν τα σχόλια αυτά».

«Καταδικάζουμε, όπως κάνουμε με συνέπεια, την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό σε όλες τις μορφές τους. Και συνεχίζουμε να καλούμε να υπάρξουν ίσα μέτρα λογοδοσίας για εξτρεμιστικές ενέργειες ανεξαρτήτως του υποβάθρου των δραστών ή των θυμάτων», είπε ακόμη ο κ. Πράις.

Για τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επείγει περισσότερο παρά ποτέ οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι να συνεργαστούν, να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις και να αποκαταστήσουν την ηρεμία.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της στατιστικής υπηρεσίας της Παλαιστινιακής Αρχής, στη μικρή πόλη Χουάρα ζουν περίπου 7.400 Παλαιστίνιοι.

Από την αρχή της χρονιάς έχουν σκοτωθεί 64 ενήλικοι και παιδιά, μέλη ένοπλων οργανώσεων και άμαχοι, στην παλαιστινιακή πλευρά, 13 ενήλικοι και παιδιά, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και άμαχοι, καθώς και μια Ουκρανή στην ισραηλινή πλευρά, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις των ισραηλινών και των παλαιστινιακών αρχών.

 

cnn.gr

Shares