Τρίτη , 4 Οκτωβρίου 2022
Τελευταία Νέα

ΗΠΑ-Καναδάς: Άνοιξαν οι φάκελοι για το ευαίσθητο θέμα περί δασμών στην καναδική ξυλεία

Οι ΗΠΑ είναι ανοιχτές στη διεξαγωγή νέων διαπραγματεύσεων με τον Καναδά για να επιλυθεί μία μακροχρόνια διαμάχη σχετικά με τους αμερικανικούς δασμούς σε ξυλεία από κωνοφόρα δέντρα, όπως δήλωσε χθες, Τετάρτη, η Κάθριν Τάι Εμπορική Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ.

Η Τάι δήλωσε σε συνεδρίαση μιας υποεπιτροπής Αποζημιώσεων της Γερουσίας ότι μία νέα συμφωνία για το εμπόριο ξυλείας, απαιτεί από την κυβέρνηση του Καναδά να λάβει υπόψη της τις αμερικανικές ανησυχίες ότι οι πολιτικές της, στηρίζονται σε επιδοτήσεις προς τους Καναδούς παραγωγούς.

“Όταν και αν η καναδική βιομηχανία και η κυβέρνηση του Καναδά είναι έτοιμες να ρυθμίσουν τα θέματα αυτά, είμαστε έτοιμοι και επιθυμούμε να λάβουμε μέρος σε διαπραγματεύσεις για να δούμε αν μπορούμε για ακόμη μία φορά να έρθουμε σε ένα είδος συμφωνίας με τον Καναδά,” δήλωσε η Τάι.

Οι Αμερικανοί κατασκευαστές σπιτιών βρίσκονται αντιμέτωποι με την αύξηση των τιμών από τον πληθωρισμό τόσο για την ξυλεία, όσο και για άλλα υλικά που χρησιμοποιούν, ενώ έχουν διαμαρτυρηθεί στην κυβέρνηση Μπάιντεν, ώστε να αποσυρθούν οι δασμοί κατά των επιδοτήσεων και του προστατευτισμού που εφαρμόζονται στην ξυλεία των κωνοφόρων δέντρων και κυμαίνονται από 6,75% ως 20,24% ανάλογα με τον παραγωγό.

“Ο Καναδάς βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την αρχή. Είμαστε χαρούμενοι που ακούμε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να μας συναντήσουν εκεί,” δήλωσε η Άλις Χάνσεν εκπρόσωπος Τύπου της υπουργού Διεθνούς Εμπορίου του Καναδά Μαίρης Εντζί.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε την Τρίτη ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν εξετάζει το ενδεχόμενο απόσυρσης των δασμών στην ξυλεία από τον Καναδά, στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται για τη μείωση του πληθωρισμού.

 

Οι δασμοί στις εισαγωγές ξυλείας από τα κωνοφόρα δέντρα του Καναδά βρίσκονται στο επίκεντρο μιας μακρόχρονης διαμάχης με τις ΗΠΑ σχετικά με τη δομή του αναφερόμενου τομέα στον Καναδά, ενώ τα προβλήματα δεν επιλύθηκαν μετά από την εκπνοή μιας συμφωνίας ποσόστωσης το 2015.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η ξυλεία που προέρχεται από ομοσπονδιακά και τοπικά εδάφη τα οποία παρέχει η καναδική κυβέρνηση έναντι μικρού τιμήματος, αποτελεί μία πρακτική μη δίκαιης επιχορήγησης, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της ξυλείας στις ΗΠΑ συλλέγεται από ιδιωτικά εδάφη, σε τιμές της αγοράς.

“Μιλάω για την ξυλεία σχεδόν κάθε φορά που βλέπω την Καναδή ομόλογό μου,” δήλωσε η Τάι στην ακρόαση, αναφερόμενη στην Εντζί.

Αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διαμάχη με τον Καναδά σχετικά με το παραπάνω ζήτημα είναι ένα μεγάλο εμπόδιο, η Τάι δήλωσε ότι η οποιαδήποτε απόφαση θα εξαρτηθεί από την επιθυμία του Καναδά να ρυθμίσει “ένα άνισο πεδίο (ανταγωνισμού) για τη βιομηχανία μας, λαμβάνοντας υπόψη πώς διαχειρίζονται τον τομέα της ξυλείας τους, που έχει επιπτώσεις μέσω των επιδοτήσεων για τους Αμερικάνους ανταγωνιστές τους.”

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares