Πέμπτη , 7 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

ΗΠΑ: “Η Τουρκία εκμεταλλεύεται παιδιά – στρατιώτες αλλά…τα συμφέροντά μας προηγούνται”

Πάντα με δύο μέτρα και δύο σταθμά οι Ηνωμένες Πολιτείες στις σχέσεις τους με την Άγκυρα…

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόσθεσαν την Τουρκία σε κατάλγο χωρών που εμπλέκονται στην εκμετάλλευση παιδιών – στρατιωτών, κατά το 2020. Είναι η πρώτη φορά όπου οι Αμερικανοί συμπεριλαμβάνουν έναν “σύμμαχο” στο ΝΑΤΟ στη συγκεκριμένη κατηγορία, μία κίνηση που ενδεχομένως θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην έκθεσή του, του 2021, με τίτλο “Διακίνηση Ανθρώπων”, (Trafficking in Persons – TIP), εμφανίζεται πεπεισμένο πως η Τουρκία παρέχει “χειροπιαστή υποστήριξη” στη μεραρχία Sultan Murad στη Συρία. Η εν λόγω οργάνωση, που αντιτίθεται στην κυβέρνηση της Δαμασκού και ενισχύεται για πολύ καιρό από την Άγκυρα, στρατολογεί, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον και ρίχνει παιδιά στα πεδία των μαχών.

NORTH AND EAST SYRIA: Minorities of Rish Ayno continue to be robbed and displaced - SyriacPress

O “πατερούλης” Ερντογάν, ο “άγιος” των ισλαμιστών στη Συρία 

Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την Τουρκία για το ζήτημα. Σε ενημέρωση δημοσιογράφων, κορυφαίος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε επίσης αναφορά για παιδιά – στρατιώτες στη Λιβύη, τονίζοντας πως η Ουάσινγκτον ελπίζει στη συνεργασία με την Άγκυρα για τη διευθέτηση του “προβλήματος”.

Δεν ξεξαθαρίστηκε άμεσα αν θα υπάρξουν επιπλέον περιορισμοί σε βάρος της Τουρκίας ενώ η κίνηση έχει εγείρει ερωτήματα για το αν θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Άγκυρας σχετικά με την προσφορά των Τούρκων να διαφυλάξουν το αεροδρόμιο της Καμπούλ, της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα της Κεντρικής Ασίας.

US says Palestinian people should decide elections

Ο Νεντ Πράις 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, υπογράμμισε ότι οι δύο παράμετροι πιθανά δεν θα συνδεθούν μεταξύ τους. “Στο θέμα της διακίνησης ανθρώπων, δεν θα ήθελα να συνδέσω την έκθεση (σ.σ. ΤΙΡ) με τις εποικοδομητικές συζητήσεις που διεξάγουμε με την Τουρκία, σε ό,τι αφορά στο Αφγανιστάν ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή όπου έχουμε κοινά συμφέροντα.”

Ο Πράις χαρακτήρισε την Άγκυρα σαν “πολύ υποστηρικτικό και βοηθητικό σύμμαχο” σε σχέση με το Αφγανιστάν ενώ πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον έχει να πει πολλά σχετικά με τα αποτελέσματα και τις συνέπειες (σ.σ. του ζητήματος).

Πηγή: Reuters

Του ειδικού συνεργάτη

 

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares