Σάββατο , 29 Ιανουαρίου 2022
Τελευταία Νέα

ΗΠΑ: Η Καθολική Εκκλησία αποφασίζει αν θα αποκλείσει τον Μπάιντεν από τη Θεία Κοινωνία

Τα μηνύματα του Πάπα και και οι προειδοποιήσεις του Βατικανού δεν στάθηκαν αρκετά…

Οι αμερικανοί Καθολικοί επίσκοποι αποφάσισαν, την περασμένη Παρασκευή 18 Ιουνίου με μεγάλη πλειοψηφία, να προχωρήσουν σε συλλογική κίνηση για το αν θα πρέπει να κοινωνούν εκείνους τους πιστούς που εμφανίζονται ως υπέρμαχοι τους δικαιώματος στην άμβλωση. Οι ιερείς γνωρίζουν πολύ καλά τον κίνδυνο να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη πολιτική χροιά σε ένα από τα ζητήματα που διχάζουν την κοινωνία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το κείμενο, βάσει του οποίου η Διάσκεψη των Καθολικών Επισκόπων των ΗΠΑ (USCCB), θα αποφασίσει τον ερχόμενο Νοέμβριο, δεν στοχοποιεί κανέναν ξεκάθαρα. Ωστόσο, ο κύριος στόχος αυτής της νέας “επίθεσης” του κλήρου δεν αφήνει καμία αμφιβολία.

USCCB General Assembly: What you need to know – Catholic Telegraph

Η Διάσκεψη των Καθολικών Επισκόπων των ΗΠΑ

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο δεύτερος Καθολικός στο θρήσκευμα πρόεδρος των ΗΠΑ, μετά τον Τζων Φ. Κένεντι, ο οποίος εκλέχτηκε πρίν από σχεδόν εξήντα χρόνια. Ο Μπάιντεν βρίσκεται στο στόχαστρο της Καθολικής Εκκλησίας εδώ και πάρα πολύ καιρό. Στην πραγματικότητα, παρά την βαθιά του πίστη, την οποία εκφράζει δημοσίως και μία προσωπική αντίθεσή του στην έκτρωση, ο Δημοκρατικός έχει τοποθετηθεί, με την πάροδο των ετών, θετικά για την υπεράσπιση του συγκεκριμένου “δικαιώματος”.

Από την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν, απέσυρε, όπως και όλοι οι Δημοκρατικοί προκάτοχοί του, ένα μέτρο, το οποίο είχαν σεβαστεί όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι πρόεδροι από την εποχή του Ρόναλντ Ρήγκαν. Η νομοθεσία απαγορεύει στο αμερικανικό κράτος να χρηματοδοτεί ξένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, oι οποίες δραστηριοποιούνται υπέρ του “δικαιώματος”.

The looming battle over abortion in the US - BBC NewsWhat's going on in the fight over US abortion rights? - BBC News

ΗΠΑ: Υπέρμαχοι της άμβλωσης (πάνω) και αντιτιθέμενοι (κάτω) – Το ζήτημα είναι βαθιά διχαστικό

Δρώντας σύμφωνα με προεκλογική του δέσμευση, ο αμερικανός πρόεδρος δε συμπεριλαμβάνει στην πρόταση του για τον προϋπολογισμό την τροπολογία Χάιντ, η οποία περιορίζει την χρήση ομοσπονδιακών κονδυλίων στις  περιπτώσεις βιασμού, αιμομειξίας ή κινδύνου για τη ζωή της μητέρας, για τη χρηματοδότηση αμβλώσεων μέσω του δημοσίου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης Medicaid. Το σύστημα προορίζεται για τους Αμερικανούς μέσων και χαμηλότερων εισοδημάτων.

Για τους επισκόπους στις ΗΠΑ, οι απόψεις Μπάιντεν για το θέμα είναι αιρετικές. Η μάχη τους κατά των εκτρώσεων, μετά και την πρόσφατη σύνοδο, αποτελεί πλέον μία από τις “μεγαλύτερες προτεραιότητές” τους, σύμφωνα  με την επίσημη διδασκαλία της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία καταδικάζει χωρίς αμφισημία, την προσφυγή στην εκούσια διαποπή της κύησης.

Πηγή: Le Monde

Του ειδικού συνεργάτη

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares