Πέμπτη , 1 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

ΗΠΑ εναντίον Κίνας: Στη μέση η Huawei … και η υπόλοιπη Ευρώπη…

ΗΠΑ εναντίον Κίνας: Στη μέση η Huawei … και η υπόλοιπη Ευρώπη...

Σε προηγούμενα άρθρα αναφερθήκαμε στον «κυκλώνα» που δημιουργήθηκε από τη σύγκρουση ΗΠΑ εναντίον Κίνας, στο κέντρο του οποίου βρέθηκε η Huawei…

Η αμερικάνικη κυβέρνηση κατηγορεί ανοικτά τον κινεζικό κολοσσό τεχνολογίας ότι τα δίκτυά της θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπία προς όφελος της.

Η Ουάσινγκτον ασκεί εδώ και καιρό πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αξιώνοντας να μην προκρίνουν τη συμμετοχή της Huawei στους διαγωνισμούς για τον εξοπλισμό και την οικοδόμηση των μελλοντικών τους δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G, διότι όπως ερίζει πως υπάρχει κίνδυνος ο εξοπλισμός της να περιέχει «πίσω πόρτες» για τις κινεζικές υπηρεσίες κατασκοπείας.

Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος Τραμπ έστειλε αυστηρό μήνυμα προς όλες τις χώρες απειλώντας τις κυβερνήσεις τους ότι αν συνεργαστούν με την Huawei θα σταματήσει να μοιράζεται πληροφορίες μαζί τους. Ο πλέον παραδοσιακός σύμμαχος των ΗΠΑ στην Ευρώπη, η Βρετανία κατέστησε σαφές ότι αρχικά δεν έχει σκοπό να εμποδίσει τη συμμετοχή της Huawei στους διαγωνισμούς για την οικοδόμηση των μελλοντικών τους δικτύων 5G, αν και θα επιβάλλει πολλούς περιορισμούς.

Κάτω από την «αφόρητη» πίεση της Ουάσιγκτον όμως η Βρετανία φαίνεται να αλλάζει γνώμη και να πηγαίνει κόντρα στην Κίνα. Κυρίως λόγω της πρόσφατης οδηγίας απαγόρευσης πώλησης εξαρτημάτων στην Huawei από όλες τις
κατασκευάστριες εταιρείες που χρησιμοποιούν αμερικανική εξαρτήματα και λογισμικό.

Πρόσφατα η υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι εξετάζει πολύ σοβαρά τον αντίκτυπο που θα έχει αυτός ο περιορισμός στα δίκτυα της Βρετανίας που χρησιμοποιούν την τεχνολογία της Huawei. Η εισήγηση της υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας, πάντως, ήταν να μην αποκλειστεί από προμηθευτής ο κινεζικός κολοσσός αλλά να μειωθεί το μερίδιο της από την εγχώρια αγορά.

Αλλά πολλοί οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι μια τέτοια ενέργεια θα έχει πολλές συνέπειες στην ήδη «ταλαιπωρημένη» οικονομία της χώρας λόγω Brexit και κορωνοϊού. Μια προειδοποίηση που επανέλαβε και ο Βίκτορ Ζανγκ, επικεφαλής της Huawei στο Ηνωμένο Βασίλειο. “Περισσότεροι προμηθευτές σημαίνει μεγαλύτερο ανταγωνισμό, καινοτομία και αξιοπιστία δικτύου, και εξασφαλίζει αποφασιστικά ότι οι καταναλωτές έχουν πρόσβαση στην καλύτερη δυνατή τεχνολογία”.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν και την μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του νέου δικτύου 5G στη Βρετανία οι απώλειες στην οικονομία θα είναι της τάξης 5-10 δις. €. Ποσό που καμία κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να επωμιστεί. Μην ξεχνάμε ότι αυτή τη στιγμή η Huawei αντιπροσωπεύει το 44% του συνολικού δικτύου στο μεγάλο νησί.

Η τελική απόφαση φαίνεται να εξαρτάται από τη συνάντηση του Τζόνσον και του πρόεδρου Τραμπ που ενδέχεται να συναντηθούν τον επόμενο μήνα σε μια αμφισβητούμενη σύνοδο κορυφής της G7. Ο αποκλεισμός της Huawei θα μπορούσε να συμβάλει στην εξασφάλιση μιας σημαντικής εμπορικής συμφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ΗΠΑ, ακόμη και αν καθιστούσε τις σχέσεις με την Κίνα πιο δύσκολες.

Αντώνης Κωνσταντίνου

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares