Δευτέρα , 18 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

ΗΠΑ εναντίον Κίνας και στη μέση το 5G…

Οι ΗΠΑ πρόσθεσαν τον Μάιο του προηγούμενου έτους τον κινεζικό κολοσσό τεχνολογίας Huawei στη μαύρη λίστα των προμηθευτών υποχρεώνοντας de facto τις αμερικανικές εταιρείες και τους κατοίκους των ΗΠΑ να βρουν άλλους προμηθευτές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Και δεν σταμάτησε εκεί…

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλεί ότι η χώρα του θα πάψει να μοιράζεται πληροφορίες με ευρωπαϊκές χώρες που θα συμφωνήσουν να συνεργαστούν με την κινεζική εταιρεία-κολοσσό των τηλεπικοινωνιών Huawei για να κατασκευαστούν δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και μεταφοράς δεδομένων πέμπτης γενιάς (5G), σύμφωνα με τις δηλώσεις πολλών αξιωματούχων της Ουάσινγκτον.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, που πραγματοποιήθηκε πριν κάποιους μήνες, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατήγγειλε τον «τρωικό ίππο» που είναι κατ’ αυτόν ο εξοπλισμός του
κινεζικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού.

Συνέπεια της συμμετοχής της Χουάγουεϊ στην κατασκευή των δυτικών τηλεπικοινωνιακών δικτύων πέμπτης γενιάς,
υποστήριξε, θα είναι να μεταφέρονται τα δεδομένα όλων των χρηστών «στο κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα» και «στις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες».

Η Ουάσινγκτον ασκεί εδώ και καιρό πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αξιώνοντας να μην προκρίνουν τη συμμετοχή της Χουάγουεϊ στους διαγωνισμούς για τον εξοπλισμό και την οικοδόμηση των μελλοντικών τους δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G, διότι όπως ερίζει πως υπάρχει κίνδυνος ο εξοπλισμός της να περιέχει «πίσω πόρτες» για τις κινεζικές υπηρεσίες κατασκοπείας.

Σύμμαχοι-κλειδιά των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ιδίως η Βρετανία και η Γαλλία, έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν εννοούν να εμποδίσουν τη συμμετοχή της Huawei στους διαγωνισμούς για την οικοδόμηση των μελλοντικών τους δικτύων 5G, αν και θα επιβάλλουν ορισμένους περιορισμούς.

Από τη δική της πλευρά η Κίνα, μέσω του επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι κάλεσε τους Ευρωπαίους να πάρουν αποφάσεις κατά τρόπο «ανεξάρτητο» και «σοφό». Απείλησε δε ότι θα υπάρξει σοβαρό μποϋκοτάζ σε πολλές αμερικανικές εταιρείες ανταγωνιστές της Huawei, φωτογραφίζοντας με αυτόν τον τρόπο την Apple.

Ο υπόλοιπος πλανήτης και ιδιαίτερα οι χώρες επιρροής της Κίνας αναμένουν την «απάντηση» του Πεκίνου που σίγουρα δεν θα είναι απλή…

Αντώνης Κωνσταντίνου

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares