Πέμπτη , 2 Φεβρουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

ΗΠΑ: Εκτελέστηκε η τρανσέξουαλ βιαστής Άμπερ Μακλάφλιν – Είχε σκοτώσει πρώην σύντροφό της

Η πρώτη εκτέλεση τρανς ατόμου είναι πλέον γεγονός στις ΗΠΑ. Την Τρίτη (03.01.2023) εκτελέστηκε η 49χρονη Άμπερ Μακλάφλιν.

Η εκτέλεσή της είναι επίσης η πρώτη που γίνεται στις ΗΠΑ για το 2023. Η Άμπερ Μακλάφλιν είχε καταδικαστεί για το φόνο της πρώην συντρόφου του. Της έγινε ένεση με θανατηφόρο διάλυμα.

Ο θάνατός της διαπιστώθηκε στις 18:51 (τοπική ώρα) στη φυλακή Μπον Τερ, στην πολιτεία Μιζούρι, στις κεντρικές ΗΠΑ.

Η Άμπερ Μακλάφλιν είχε καταδικαστεί για φόνο που διαπράχθηκε το 2003, προτού κάνει την αλλαγή φύλου. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, κρατείτο στην πτέρυγα των ανδρών θανατοποινιτών.

Καταδικάστηκε για τον φόνο της πρώην συντρόφου της σε προάστιο του Σεντ Λιούις, της μεγαλούπολης του Μιζούρι.

Η Μακλάφλιν δεν άντεχε τον χωρισμό τους και παρενοχλούσε το θύμα, σε βαθμό που η πρώην φίλη της προσέφυγε στις αρχές και ζήτησε να ληφθούν μέτρα για την προστασία της.

 

Όμως, την ημέρα του εγκλήματος, η Μακλάφλιν της έστησε ενέδρα έξω από τη δουλειά της, οπλισμένη με κουζινομάχαιρο. Τη βίασε, τη μαχαίρωσε και πέταξε το πτώμα του θύματος κοντά στον ποταμό Μισισιπή.

Στη δίκη της, το 2006, οι ένορκοι την έκριναν ένοχη, αλλά δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στην ποινή που έπρεπε να της επιβληθεί. Με απόφαση του δικαστή, η βιαστής καταδικάστηκε σε θάνατο.

Οι πολιτείες Μιζούρι και Ιντιάνα είναι οι μόνες όπου οι δικαστές επιτρέπεται να επιβάλουν θανατικές καταδίκες αν οι ένορκοι αδυνατούν να αποφασίσουν ομόφωνα για την ποινή.

Επικαλούμενοι αυτήν την ιδιαιτερότητα, οι συνήγοροι υπεράσπισης της Μακλάφλιν ζήτησαν από τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη Μάικ Πάρσον να μετατρέψει την ποινή σε ισόβια κάθειρξη, αφού «δεν αντικατόπτριζε τη βούληση της κοινότητας αλλά του δικαστή και μόνο». Επικαλέστηκαν επίσης τη δύσκολη παιδική ηλικία και τα ψυχιατρικά προβλήματα της εντολέα τους.

Πολλές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων δυο βουλευτές του Μισούρι, οι Κόρι Μπους και Εμάνιουελ Κλίβερ, υποστήριζαν το αίτημα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για την Θανατική Ποινή (DPIC), μέχρι χθες δεν είχε εκτελεστεί κανένα ανοιχτά διαφυλικό άτομο στη χώρα.

 

Το θέμα ωστόσο «προσελκύει την προσοχή τους τελευταίους μήνες, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Οχάιο επικύρωσε τη θανατική ποινή της Βικτόριας Ντρέιν, ενώ στο Όρεγκον μετατράπηκε η ποινή της Τάρας Ζάιστ». Πρόκειται για άλλες δυο τρανς.

Αφότου εξελέγη κυβερνήτης του Μιζούρι, το 2018, ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Πάρσον δεν έχει κάνει δεκτό κανένα αίτημα να δείξει επιείκεια, να απονείμει χάρη σε θανατοποινίτες.

 

newsit.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares