Κυριακή , 29 Ιανουαρίου 2023

ΗΠΑ: «Άδικη» η φυλάκιση του Ιμάμογλου λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η ποινή στον Εκρέμ Ιμάμογλου δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών

Ανησυχία αλλά και απογοήτευση εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για την ποινή φυλάκισης που επέβαλε η τουρκική δικαιοσύνη στον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

«Αυτή η άδικη ποινή δεν συνάδει με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου», είπε ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Παραμένουμε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη συνεχιζόμενη απαγγελία κατηγοριών σε βάρος της κοινωνίας των πολιτών, των μέσων ενημέρωσης, των πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών στην Τουρκία, καθώς και για την παρατεταμένη προφυλάκισή τους».

Νωρίτερα, τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τον Ιμάμογλου σε φυλάκιση δύο ετών, επτά μηνών και 15 ημερών για προσβολή των μελών του Εκλογικού Συμβουλίου. Παράλληλα του επέβαλε στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του κατά το διάστημα αυτό, έξι μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης θα ασκήσει έφεση, η οποία έχει ανασταλτικό χαρακτήρα για την ποινή. Ο 52χρονος, ο οποίος προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), είναι ένας εκ των πιθανών υποψηφίων που θα μπορούσαν να τεθούν αντιμέτωποι με τον Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου. Το CHP δεν έχει επιλέξει ακόμη τον υποψήφιό του για την προεδρία της Τουρκίας.

newsbomb.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares