Σάββατο , 12 Ιουνίου 2021

Ιωάννης Μάζης: “Ο…Θεός να έχει καλά τον Ερντογαν γιατί…. ” [βίντεο]

Για την τουρκική προκλητικότητα και τις γεωτρήσεις στο Αιγαίο, μετά το ζήτημα των 24 οικοπέδων, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Μάζης.

Ο Ερντογάν έκανε λάθος και δεν έδειξε τον χάρτη Σεβίλλης αλλά λάθος. Ο χάρτης της Σεβίλλης δεν περιλαμβάνει την Λέσβο και την Κω,

Στον χάρτη την Σεβίλλης είναι αποτυπωμένες οι θαλάσσιες ζώνες της χώρας χωρίς να εξηγεί αν είναι στα 6 ή στα 12 ναυτικά μίλια. Όπως είπε ο Πρέσβης στην Άγκυρα ο χάρτης δεν ισχύει από την άποψη της διεθνούς συνθήκης.

Επίσης σε έναν τέτοιο διάλογο πρέπει η Ελλάδα πρώτα να έχει κλείσει τους κόλπους, να έχει χαράξει τις γραμμές βάσεως επεκτείνοντας τα 12 ναυτικά μίλια παντού και στην συνορεύουσα ζώνη

Για το Casus Beli είπε ότι παράνομο όπως εξήγησε αυστηρά νομικά ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος λεπτομερέστατα και σχολαστικά στο Καστελόριζο προχθες. Ο κ.Παυλόπουλος όπως είπε ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης είναι “λαμπρός νομικός και εξήγησε σαφέστατα είναι νόμιμο και τί είναι παράνομο. Το Casus Beli είναι παράνομο.”

 

Για την τουρκική προκλητικότητα και τις γεωτρήσεις στο Αιγαίο, μετά το ζήτημα των 24 οικοπέδων, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Μάζης.

 

«Δεν πρέπει να εκπλησσόμεθα. Οι Τούρκοι αυτά που δηλώνουν τα κάνουν. Θα προχωρήσουν και στις γεωτρήσεις. Αυτή τη στιγμή αξιολογούν τις αντιδράσεις του ελληνικού συστήματος και αναλόγως θα προχωρήσουν.», τόνισε ο καθηγητής.

Όπως εξήγησε, ο σκοπός του Ερντογάν είναι να πάρει αυτά που θέλει «χωρίς να πέσει τουφεκιά».

Ο κ. Μάζης εκτιμά ότι χρειάζεται να ληφθεί μια ομόφωνη απόφαση των 300 στο κοινοβούλιο που θα λέει ότι αν ξεπεραστούν οι κόκκινες γραμμές θα υπάρξει σύγκρουση και να κοινοποιηθεί και στο συμβούλιο ασφαλείας και στην Κομισιόν και στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Υποστηρίζει ότι μια τέτοια κίνηση θα τρομάξει πολλούς. «Θα δουν ότι δεν έχουν περιθώρια χειρισμού στον ελληνικό πολιτικό χώρο και θα το λάβουν σοβαρά υπόψη.»

Ο καθηγητής εξήγησε ότι τα 24 οικόπεδα βρίσκονται εντός του τουρκολιβυκού μνημονίου και η Τουρκία το έχει ανακοινώσει στον ΟΗΕ με συντεταγμένες, ενώ η Ελλάδα δεν έστειλε καμία συντεταγμένη παρά μόνο μια καταγγελία.

«Ανακήρυξη αποκλειστικής οικονομικής ζώνης είναι μονομερής πράξη και απόλυτο δικαίωμα του κράτους που ανακηρύσσει.», συμπλήρωσε.

Τέλος, είπε ότι ο Ερντογάν θα απευθυνθεί πρωτίστως προς τους «φίλους» της Ελλάδας και μετά στους εχθρούς.

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares