Παρασκευή , 23 Φεβρουαρίου 2024

Ιωαννίδης για έξαρση της γρίπης: «Δεν πρέπει να πανικοβληθούμε»

Σε επιφυλακή είναι οι ειδικοί για την έξαρση της γρίπης, η οποία φαίνεται πως επιστρέφει μετά από δύο χρόνια πανδημίας κορονοϊού.

Η έξαρση της γρίπης έχει επιστρέψει για τα καλά μετά από δύο χρόνια πανδημίας δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ και θέτοντας σε επιφυλακή το σύστημα υγείας και τους ειδικούς.

Ο καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Stanford, Γιάννης Ιωαννίδης μίλησε στο MEGA και τόνισε ότι η αύξηση κρουσμάτων γρίπης ήταν αναπόφευκτη καθώς λόγω του κορονοϊού τα μέτρα που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της διασποράς της COVID-19 είχαν καταστείλει άλλους ιούς, που επικρατούσαν μέχρι τότε.

«Όταν κάποιος προσπαθεί να περιορίσει τη φύση, εκείνη θα αντιδράσει και θα έχουμε κάποια έξαρση. Αρκετοί από τους ιούς που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή είναι ιοί που είχαν κατασταλεί στην κυκλοφορία τους στον πληθυσμό για δύο χρόνια. Ιδίως ο ιός της γρίπης και ο RSV ήταν συχνοί ιοί στην προπανδημική περίοδο. Τους κατέστειλε ο κορονοϊός, άρα δεν υπήρχε θέση γι’ αυτούς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωαννίδης.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «Τα μέτρα που πήραμε ουσιαστικά τους “εξαφάνισαν”, αλλά δεν μπορείς να τους εξαφανίσεις. Οι ιοί αυτοί κυκλοφορούν. Εφόσον δεν είχαν μολύνει εκτεταμένα για δύο χρόνια τον πληθυσμό θα το κάνουν τώρα».

Ο ιατρός τόνισε ότι δεν χρειάζεται πανικός για τον ιό της γρίπης καθώς δεν οδηγεί σε σοβαρή κλινική νόσο. Εφιστά όμως την προσοχή σε ηλικιωμένους, σε όσους έχουν προβλήματα υγείας και σε μικρά παιδιά.

«Οι ιοί αυτοί κυκλοφορούν ευρύτατα, μολύνουν όλους και δημιουργούν προβλήματα σε κάποιους, τους οποίους πρέπει να προστατεύσουμε, αλλά δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη ροή της κοινωνίας», ανέφερε.

«Δεν πρέπει να πανικοβληθούμε, θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία. Δεν πρέπει αν τρομοκρατήσουμε τον πληθυσμό», επισήμανε στο τέλος ο κ. Ιωαννίδης.

newsbomb.gr

Shares