Πέμπτη , 25 Απριλίου 2024

Instagram: Έρευνα για προσωπικά δεδομένα ανήλικων παιδιών

Instagram: Έρευνα σε βάρος της εφαρμογής για την κακοδιαχείριση των προσωπικών δεδομένων ανήλικων παιδιών

Το ενδεχόμενο κακοδιαχείρισης των προσωπικών δεδομένων ανήλικων χρηστών από την εφαρμογή του Facebook Instagram, ερευνούν οι αρχές της Ιρλανδίας, σε έρευνα που διεξάγεται από την ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (DPC). Aφορμή για την έναρξη της έρευνας αποτέλεσε αριθμός καταγγελιών, που ήθελαν τους αριθμούς τηλεφώνων και τις διευθύνσεις e-mail χρηστών του Instagram ηλικίας κάτω των 18 ετών, να είναι προσβάσιμες σε όλο το κοινό της εφαρμογής.

Σημειώνεται πως, η πλατφόρμα του Facebook Instagram, αλλά και άλλες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, έχουν την έδρα των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων τους στην Ιρλανδία. Επομένως, η DPC είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο και την έρευνα των εφαρμογών και των εταιρειών αυτών, για το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έρευνα επικεντρώνεται στο αν το Facebook έχει νομική βάση για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των ανήλικων χρηστών, όπως και αν διαθέτει τους απαραίτητους μηχανισμούς για την προστασία τους, αλλά και περιορισμούς στο Instagram.

Επιπλέον, αντικείμενο ερευνών αποτελεί η τήρηση των απαιτήσεων των ευρωπαϊκών κανονισμών προστασίας δεδομένων για τον λογαριασμό στο Instagram. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τον τρέχων κανονισμό, λογαριασμό στο Instagram μπορούν να ανοίξουν όσοι είναι τουλάχιστον 13 ετών. Η καταγγελία του Αμερικανού επιστήμονα Ντέιβιντ Στιρ αποτέλεσε σημείο μηδέν για την έναρξη της έρευνας. Ο εν λόγω επιστήμονας αποτελεί ειδικό σε θέματα βάσεων δεδομένων, και προέβη στην αναγγελία αφού είχε προχωρήσει σε ανάλυση 200 χιλιάδων προφίλ στο Instagram.

Αξίζει να σημειωθεί πως, τουλάχιστον 60 εκατομμύρια χρήστες κάτω των 18 ετών, κατάφεραν να μεταπηδήσουν από το Facebook στο Instagram, μετατρέποντας τον λογαριασμό τους σε επαγγελματικό, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Στιρ. Αυτό, όμως, συνεπάγεται την εμφάνιση των αριθμών τηλεφώνων αλλά και των διευθύνσεων των χρηστών, δημοσίως, γεγονός που οδηγεί στην ελεύθερη επικοινωνία αγνώστων με τα παιδιά, χρησιμοποιώντας τα e-mails και το τηλέφωνό τους που εμφανίζονται.

Shares