Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Αναχαιτίστηκε νέα επίθεση των Χούθι με βαλλιστικούς πυραύλους

Η χώρα, που έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να πείσει επενδυτές και τουρίστες για την ασφάλειά της, αντιμετωπίζει τώρα μια σοβαρή απειλή


Δύο βαλλιστικούς πυραύλους, την ευθύνη των οποίων ανέλαβαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, αναχαίτισαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το πρωί της Δευτέρας, σύμφωνα με τις αρχές της αραβικής χώρας. Οι πύραυλοι, που αναχαιτίστηκαν στον εναέριο χώρο του Άμπου Ντάμπι, αποτελούσαν τη δεύτερη επίθεση μέσα σε μια εβδομάδα εις βάρος της πρωτεύουσας των ΗΑΕ.

Διαβάστε επίσης: Άμπου Ντάμπι – Αιματηρή επίθεση με drones απειλεί τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής
Η εκτόξευση των πυραύλων κλιμακώνει περαιτέρω τις εντάσεις στον Περσικό Κόλπο, καθώς μέχρι πρόσφατα δεν είχαν υπάρξει επιβεβαιωμένες επιθέσεις στο έδαφος των ΗΑΕ.

Απειλή για τα Εμιράτα
Οι επιθέσεις απειλούν τις προσπάθειες των Εμιράτων να αυτοπαρουσιαστούν ως ασφαλής χώρα για τουρισμό και επενδύσεις. Επί σειρά ετών, η χώρα διαφημιζόταν ως ασφαλής προορισμός σε μια κατά τα άλλα επικίνδυνη περιοχή.

Βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν τον ουρανό του Άμπου Ντάμπι να φωτίζεται πριν τα ξημερώματα της Δευτέρας, με τις εικόνες να παραπέμπουν σε πυραύλους αναχαίτισης που εκτοξεύονται για να εξουδετερώσουν τα εχθρικά πυρά. Ακολουθούν δυο εκρήξεις που φωτίζουν την πόλη. Στα βίντεο διακρίνονται χαρακτηριστικά σημεία του Άμπου Ντάμπι.

Τι αναφέρουν οι πληροφορίες
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM ανέφερε ότι θραύσματα πυραύλων έπεσαν στην πόλη χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα.

Τα Εμιράτα «είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή και να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσουν το κράτος από κάθε επίθεση», δήλωσε στο πρακτορείο το υπουργείο άμυνας της χώρας.

Η εκτόξευση του πυραύλου προκάλεσε προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία προς το διεθνές αεροδρόμιο του Άμπου Ντάμπι, για περίπου μια ώρα μετά την επίθεση.

Κλιμακώνουν τις απειλές οι Χούθι
Ο εκπρόσωπος του στρατού των Χούθι, Γέχια Σάρεϊ, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε βντεοσκοπημένη δήλωση, λέγοντας ότι οι αντάρτες επιχείρησαν να χτυπήσουν στόχους στα ΗΑΕ με ρουκέτες και drones. Προειδοποίησε ότι τα Εμιράτα θα παραμείνουν στόχος των ανταρτών «για όσο καιρό συνεχιστούν οι επιθέσεις εις βάρος του λαού της Υεμένης».

«Προειδοποιούμε τους ξένους επενδυτές και τις εταιρείες να φύγουν από τα Εμιράτα», φώναξε ο Σάρεϊ από ένα βάθρο. «Πλέον η χώρα είναι επικίνδυνη!»

Πρωτόγνωρος κίνδυνος
Η αμερικανική πρεσβεία στο Άμπου Ντάμπι εξέδωσε αργότερα ειδοποίηση ασφαλείας προς του;ς Αμερικανούς που ζουν στα ΗΑΕ, προειδοποιώντας τους να «διατηρούν ένα υψηλό επίπεδο εγρήγορσης για την ασφάλειά τους». Η ειδοποίηση περιλάμβανε οδηγίες για τις αναγκαίες κινήσεις σε περίπτωση επιθέσεων από ρουκέτες, πράγμα πρωτόγνωρο για τα ΗΑΕ.

Το υπουργείο άμυνας των Εμιράτων αργότερα ανάρτησε στο Twitter ασπρόμαυρο βίντεο που όπως είπε έδειχνε ένα F-16 να χτυπά το σημείο εκτόξευσης του βαλλιστικού πυραύλου με στόχο το Άμπου Ντάμπι. Τοποθέτησε το σημείο κοντά στην αλ-Τζαφάρ, μια επαρχία της Υεμένης που απέχει περίπου 1.400 χιλιόμετρα από το Άμπου Ντάμπι.

Τα F-16 χρησιμοποιούνται τόσο από τα ΗΑΕ όσο και από το Μπαχρέιν. Η κυβέρνηση δεν διευκρίνισε σε ποια χώρα ανήκε το συγκεκριμένο.

Δυο επιθέσεις σε μια εβδομάδα
Η επίθεση ήρθε μια εβδομάδα μετά την ανάληψη ευθύνης εκ μέρους των Χούθι για άλλο χτύπημα προς την πρωτεύουσα των Εμιράτων, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών και τον τραυματισμό έξι ανθρώπων.

Νέες δορυφορικές εικόνες υψηλής ευκρίνειας που δημοσίευσε το AP δείχνουν ότι οι εργασίες για την αποκατάσταση των υλικών ζημιών από την επίθεση συνεχίζονταν τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο. Τα Εμιράτα δεν έχουν δημοσιεύσει εικόνες από τα σημεία των επιθέσεων, ούτε έχουν επιτρέψει την πρόσβαση σε δημοσιογράφους.

Αντίποινα εις βάρος της Υεμένης
Τις τελευταίες ημέρες μια συμμαχία με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και την υποστήριξη τυων ΗΑΕ προχώρησε σε αντίποινα με τη μορφή βομβαρδισμών της Υεμένης. Ως αποτέλεσμα, η φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου αποκόπηκε από το internet ενώ πάνω από 80 άτομα σκοτώθηκαν σε κέντρο κράτησης.

Οι Χούθι έχουν απειλήσει με τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία ότι θα πάρουν εκδίκηση για αυτές τις επιθέσεις. Την Κυριακή, η συμμαχία ανέφερε ότι βαλλιστικός πύραυλος των Χούθι προσγειώθηκε σε βιομηχανική ζώνη της Τζισάν της Σαουδικής Αραβίας, τραυματίζοντας ελαφρά ξένο υπήκοο.

Η σκληροπυρηνική ιρανική εφημερίδα Kayhan, ο αρχισυντάκτης του οποίου έχει διοριστεί από τον ανώτατο άρχοντα της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι, μόλις χθες κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο άρθρο στο οποίο ηγέτες των Χούθι δήλωναν ότι θα εξαπέλυαν εκ νέου επίθεση στα Εμιράτα. Ο τίτλος ανέφερε: «Εκκενώστε τους ουρανοξύστες των Εμιράτων».

Η κυκλοφορία της εφημερίδας είχε απαγορευτεί για δύο ημέρες το 2017, μετά από πρωτοσέλιδο που ανέφερε ότι το Ντουμπάι θα ήταν «ο επόμενος στόχος» των Χούθι.

Με πληροφορίες από Guardian

Shares