Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Ινδία: Ο νόμος για απόκτηση μόνο δύο παιδιών οδηγεί στην άνοδο της επιλογής φύλου

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, η Ινδία έχει πληθυσμό που έχει ξεπεράσει τα 1,3 δισεκατομμύρια, καθιστώντας την τη δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο μετά την Κίνα (1,41 δισεκατομμύρια άνθρωποι). Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, ο πληθυσμός της Ινδίας μπορεί ακόμη και να ξεπεράσει την Κίνα έως το 2026.

Το πολυπληθέστερο κράτος της Ινδίας, Ούταρ Πραντές, εισάγει τώρα ένα νομοσχέδιο για τον έλεγχο του πληθυσμού της.Το νομοσχέδιο προτείνει την άρνηση των κυβερνητικών θέσεων εργασίας, των επιδοτήσεων και του δικαιώματος να συμμετέχουν στις τοπικές εκλογές σε οποιονδήποτε έχει περισσότερα από δύο παιδιά. Μέχρι στιγμής, 12 ινδικά κράτη έχουν εισαγάγει κάποια έκδοση μιας πολιτικής για δύο παιδιά.

Αλλά το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο θέτει πολλά ερωτήματα καθώς η Ινδία έχει ένα από τα υψηλότερα περιστατικά γυναικείας αυτοκτονίας στον κόσμο. Η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει τον πληθυσμό, αλλά ένας λόγος στρέβλωσης φύλου 943/1000 δείχνει μια άλλη πλευρά πιο άγρια.

Ο καθηγητής Αμιτάμπχ Κούντου ανώτερος συνεργάτης του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόρων στην Ινδία, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει εκτενή έρευνα για τον πληθυσμό της Ινδίας και τις προκλήσεις που θέτει, συζήτησε το θέμα με τον Sputnik.

Sputnik: Ο πληθυσμός της Ινδίας αναμένεται να ξεπεράσει την Κίνα σε πέντε χρόνια. Ποιες είναι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ινδία;

Αμιτάμπχ Κούντου: Οι προκλήσεις που συνδέονται με έναν μεγάλο πληθυσμό, καθώς και ένα υψηλό ποσοστό που είναι στην ηλικιακή ομάδα 0-19, είναι τεράστιες στο πλαίσιο της παροχής παιδικής υγείας και εκπαίδευσης, της ανάπτυξης δεξιοτήτων, της δημιουργίας αξιοπρεπών ευκαιριών απασχόλησης κ.λπ.

Ωστόσο, αυτά μπορούν να αντισταθμιστούν με την πραγματοποίηση του δημογραφικού μερίσματος που απολαμβάνει η Ινδία λόγω του νεανικού εργατικού δυναμικού της. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα τις επόμενες δύο δεκαετίες, έως ότου το μερίδιο των ηλικιωμένων αυξηθεί και πλησιάσει αυτό της Κίνας ή άλλων χωρών μεσαίου εισοδήματος.

Sputnik: Πότε αναμένεται να σταματήσει να αυξάνεται ο πληθυσμός της Ινδίας;

Αμιτάμπχ Κούντου: Οι πρόσφατες τάσεις στις δημογραφικές παραμέτρους από την National Family Health Survey (NFHS) δείχνουν τις πιο ανησυχητικές προβλέψεις σχετικά με τη γονιμότητα και την αύξηση του πληθυσμού. Χωρίς μερικά κράτη στη βόρεια και κεντρική Ινδία, τα περισσότερα έχουν ήδη καταγράψει το συνολικό ποσοστό γονιμότητας (TFR) 2,1 όταν δύο παιδιά αναλογούν σε ένα ζευγάρι.

Ωστόσο, επειδή υπάρχει μεγάλο ποσοστό γυναικών στην ηλικιακή ομάδα αναπαραγωγής, ο ινδικός πληθυσμός προβλέπεται να σταθεροποιηθεί και να αρχίσει να μειώνεται μετά το 2045, αν και οι τάσεις δείχνουν ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί ακόμη νωρίτερα.

Δυστυχώς, οι πρωτοβουλίες οικογενειακού προγραμματισμού είχαν περιορισμένη επιτυχία, χωρίς σημαντική αύξηση της κάλυψης μέσω αντισυλληπτικών πρακτικών.

Οι παράγοντες πίσω από τη μείωση τoυ συνολικού ποσοστού γονιμότητας είναι η αύξηση της ηλικίας του γάμου, η καλύτερη εκπαίδευση των γυναικών και η ενδυνάμωσή τους.

Sputnik: Τι είδους αλλαγές προτείνετε για τον έλεγχο του πληθυσμού;

Αμιτάμπχ Κούντου: Η Εθνική Πολιτική Πληθυσμού 2000 προβλέπει μια ολιστική προσέγγιση, τονίζοντας την ανάγκη επίτευξης ορισμένων στόχων υγείας και εκπαίδευσης, ενδυνάμωση των γυναικών, δημιουργία ευαισθητοποίησης και ενίσχυση του συστήματος οικογενειακού προγραμματισμού. Ως υπογράφων της Διεθνούς Διάσκεψης για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη (1994), η Ινδία έχει δεσμευτεί για αυτούς τους στόχους.

Οι κανόνες δύο παιδιών που μεταφέρονται στον τομέα της διοίκησης και της πολιτικής και η σύνδεσή του με την πρόσβαση σε κυβερνητικές θέσεις εργασίας, σε νόμιμες θέσεις κ.λπ. μπορεί να είναι αντιπαραγωγικές, επηρεάζοντας αρνητικά τους φτωχούς και ευάλωτους, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών.

Sputnik: Δύο πολιτείες που διοικούνται από το Κόμμα Bharatiya Janata Assam και Uttar Pradesh υιοθετούν μια πολιτική πληθυσμού Δεν είναι η πρώτη φορά που το ζητούν οι ηγέτες του κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα.
Αμιτάμπχ Κούντου: Οι ολιστικές κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που προτείνονται στην πληθυσμιακή πολιτική του Άσαμ που περιλαμβάνουν δωρεάν αντισύλληψη, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση κοριτσιών, ενίσχυση των υγειονομικών εγκαταστάσεων για τη μείωση του ποσοστού βρεφικής θνησιμότητας (IMR) και της μητρικής θνησιμότητας (MMR) κ.λπ.

Οι διατάξεις της πολιτικής του Ούταρ Πραντές που κυκλοφόρησαν την Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμού, είναι παρόμοιες.

Ωστόσο, η προτεινόμενη έκπτωση των ατόμων σε κυβερνητικές θέσεις εργασίας ή σε δημόσιες και εκλεγμένες θέσεις κ.λπ. μετατοπίζει την ευθύνη του οικογενειακού προγραμματισμού από το κράτος και την κοινωνία στο άτομο, χωρίς να αναγνωρίζει ότι τα άτομα ανταποκρίνονται κυρίως στις κοινωνικοοικονομικές υποχρεώσεις που αντιμετωπίζουν. Αυτό θα ήταν ιδιαίτερα διακριτικό για τον καταθλιπτικό μειονοτικό πληθυσμό και ένα μεγάλο πλήγμα για τη χειραφέτηση των γυναικών.

Sputnik: Αυτός ο νέος κανόνας θα κάνει τους ανθρώπους να προσαρμοστούν στην ιδέα να έχουν μια μικρότερη οικογένεια;

Αμιτάμπχ Κούντου: Μια στρατηγική για τη μείωση του συνολικού ποσοστού γονιμότητας (TFR) σε 72 περιοχές που επί του παρόντος καταγράφουν υψηλές τιμές – πολλές από τις οποίες έχουν υψηλά ποσοστά μουσουλμάνων – θα θεωρηθεί ότι στοχεύουν κοινότητες μειονοτήτων και δημιουργούν κοινωνική ένταση.

Μια τέτοια στόχευση μπορεί να μην είναι ανεπιθύμητη εάν η στρατηγική είναι ολιστική και βασίζεται στους βασικούς καθοριστικούς παράγοντες της γονιμότητας: υγεία, εκπαίδευση, ενδυνάμωση των φύλων, μείωση της φτώχειας και κάλυψη των ανεκπλήρωτων αναγκών του οικογενειακού προγραμματισμού.

Η αναγκαστική εφαρμογή του κανόνα για δύο παιδιά θα αύξανε τον αριθμό των αμβλώσεων κοριτσιών και επίσης τη βία στην οικογένεια, καθώς η ευθύνη για το να μην έχεις αγόρι φέρει συχνά τη μητέρα στις παραδοσιακές κοινωνίες της Ινδίας.

Αυτό θα ενίσχυε επίσης την ατυχή τάση της στείρωσης των γυναικών – αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ το 36% των παντρεμένων γυναικών ηλικίας 15 έως 49 ετών υπέστησαν στείρωση σε αντίθεση με λιγότερο από το 1% των παντρεμένων ανδρών ηλικίας μεταξύ 15 και 54 ετών, σύμφωνα με την Εθνική Έρευνα Οικογενειακής Υγείας IV.

Sputnik: Έχετε δει αλλαγές στη συμπεριφορά σε άτομα σχετικά με τον οικογενειακό προγραμματισμό;
Αμιτάμπχ Κούντου: Αρκετές σημαντικές αλλαγές στην κοινωνική συμπεριφορά με κάνουν αισιόδοξο για τη βιώσιμη αύξηση του πληθυσμού στη χώρα.

Έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση της φοίτησης κοριτσιών σε σχολεία και κολέγια και σε όσους θέλουν να εισέλθουν στο εργατικό δυναμικό. Αν και το συνολικό ποσοστό γονιμότητας (TFR) μεταξύ των Μουσουλμάνων είναι υψηλότερο από αυτό των Ινδουιστών, υπάρχει μια σαφής τάση προς τη σύγκλιση, μια ταχύτερη μείωση του ρυθμού αύξησης ενός μειονοτικού πληθυσμού.

Επίσης, οι επιπτώσεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη μείωση της γονιμότητας είναι πολύ υψηλές μεταξύ των γυναικών μειονοτήτων. Η ενδυνάμωση των φύλων είναι μια ακόμη θετική εξέλιξη, αλλά αυτό, δυστυχώς, περιορίστηκε στην ανώτερη και μεσαία τάξη και δεν έχει συμβεί μεταξύ των φτωχών και των ευάλωτων γυναικών.

Shares