25 Σεπτεμβρίου αλλάζουν όλα

 

Αλλαγή στις γεωπολιτικές ισορροπίες της Μέσης Ανατολής ενδέχεται να φέρει το δημοψήφισμα στην Αυτόνομη Περιφερειακή Διοίκηση του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Οι Κούρδοι του Βόρειου Ιράκ είναι αποφασισμένοι να διενεργήσουν δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στις 25 Σεπτεμβρίου, παρά τις αντιδράσεις της Άγκυρας και της Βαγδάτης. Η απόφαση ελήφθη από τον πρόεδρο Μασούντ Μπαρζανί και τους εκπροσώπους των κουρδικών πολιτικών κομμάτων, σε συνάντηση που είχαν στο Αρμπίλ.

Θεωρείται δεδομένο πως το δημοψήφισμα θα δώσει εντολή για την ίδρυση Κουρδιστάν, κάτι που θα δημιουργήσει αποσχιστικές τάσεις και στους Κούρδους της Βόρειας Συρίας και της Τουρκίας. Η δημιουργία μιας «μητέρας πατρίδας» για τους Κούρδους απειλεί την ενότητα της Τουρκίας. Φυσικά, η Τουρκία δεν θα ασχολείτο με το θέμα, αν δεν έβλεπε πως Ρωσία και ΗΠΑ δεν εκφράζουν αντιρρήσεις, ενώ η Τεχεράνη θα μπορούσε να υποστηρίξει ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν, που θα ενισχύει την οικονομική συνεργασία και την ασφάλεια, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι μια τέτοια οντότητα δεν θα αποτελέσει πηγή αστάθειας στα σύνορά της.

Το Ιράν θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από την παροχή εναλλακτικής διαδρομής για το κουρδικό πετρέλαιο, για να βρει τον δρόμο του στις διεθνείς αγορές.

Είναι σαφές πως η Άγκυρα βλέπει να χάνεται η παντοδυναμία της στην περιοχή. Ο Ερντογάν έχει ανοίξει πολλά μέτωπα και είναι πολλές οι χώρες που έχουν δυσαρεστηθεί μαζί του. Είτε μιλάμε για τις ΗΠΑ είτε για τη Ρωσία ή για το Ισραήλ ή για την ΕΕ, όλοι βλέπουν πως ο Ερντογάν γίνεται παράγοντας αστάθειας και λαμβάνουν τα μέτρα τους.

Ο Ερντογάν, όμως, μπορεί να είναι ασταθής στην εξωτερική πολιτική, αλλά δεν είναι παράφρων. Αντιλαμβάνεται τη γεωπολιτική αλλαγή και ψάχνει εναλλακτικές. Γι’ αυτό προχωρά σε συμφωνίες με την Αλβανία αφενός, αλλά και σε εμπορικές-ενεργειακές συμφωνίες για τη δημιουργία τριών πυρηνικών εργοστασίων σε Ν. Τουρκία, Μικρά Ασία και Αν. Θράκη.

Παράλληλα φωνάζει και απειλεί για την Κύπρο, με σκοπό να αναγκάσει τη Λευκωσία να παραχωρήσει κάτι που ουδέποτε ανήκε στην Άγκυρα. Προκαλεί ένταση στο Αιγαίο προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένο. Δυστυχώς, εδώ φαίνεται πως θα έχουμε κάποια προβοκάτσια ή κάποιο επεισόδιο.

Όπως είναι φυσικό, τίθεται το θέμα, τι θα κάνει η ελληνική πλευρά. Θα είναι όσο προσεκτική πρέπει στις γεωστρατηγικές αλλαγές της περιοχής; Θα συνάψει συμμαχίες για να διαφυλάξει την ακεραιότητά της αλλά και για να αποκομίσει οφέλη;

Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έρχονται.

 

του Κυριάκου Βελόπουλου

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 15/7

loading...
+       ...