Ένα ανατριχιαστικό απολίθωμα δεινοσαύρου 110 εκατομμυρίων ετών αποκαλύφθηκε και παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες στον Καναδά. Το συγκεκριμένο εύρημα θεωρείται «ο καλύτερα διατηρημένος θωρακισμένος δεινόσαυρος που βρήκε ποτέ» και παρέχει στους ερευνητές ανεκτίμητες πληροφορίες για τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα είδη.

Το αρχαίο απολίθωμα ανακαλύφθηκε τυχαία από τον χειριστή μηχανών Shawn Funk σε ορυχείο κοντά στο Fort McMurray στην Αλμπέρτα του Καναδά το 2011.

Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε ότι το εξαιρετικό απολίθωμα ήταν ένα καινούργιο είδος φυτοφάγου «nodosaur». Ο δεινόσαυρος ήταν τόσο καλά διατηρημένος επειδή τα κατάλοιπα του κατέληξαν σε ένα ποτάμι, πιθανώς παρασυρμένο από μια πλημμύρα, λίγο μετά το θάνατό του.

Το σώμα του μεταφέρθηκε στη θάλασσα, όπου βυθίστηκε στον πάτο του ωκεανού, που περιβάλλεται από λάσπη, κάτι το οποίο συντηρούσε και απολιποποίησε τα κατάλοιπα του «nodosaur», δίνοντας το απολίθωμα ενός νεκρού (κοιμώμενου) δράκου.

Συνήθως, μόνο τα οστά και τα δόντια των δεινοσαύρων επιβιώνουν αρκετά για να απολιθωθούν, ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση λόγω της γρήγορης ταφής του, διατηρήθηκαν περίπλοκες λεπτομέρειες της πανοπλίας του. Το απολίθωμα αποκάλυψε πολύτιμες λεπτομέρειες στους ερευνητές για το σχήμα της πανοπλίας του ζώου.

«Δεν έχουμε μόνο ένα σκελετό ... έχουμε έναν δεινόσαυρο όπως ακριβώς θα ήταν», δήλωσε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Caleb Brown στο National Geographic.

Για τους ερευνητές, η εύρεση του απολιθώματος ήταν σαν να κέρδισαν το Τζόκερ. Ο Jakob Vinther, ένας παλαιοβιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε ότι είναι τόσο καλά διατηρημένο κι ότι «μπορεί να περπατούσε πριν από μερικές εβδομάδες ... Δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο».

Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει την προσεκτική αποκατάσταση του nodosaur μέσα από ένα παράθυρο εργαστηρίου στο Μουσείο Royal Tyrrell στο Drumheller της Alberta. Τα απολιθώματα αποτελούν τώρα το κεντρικό στοιχείο μιας νέας έκθεσης που επικεντρώνεται στα ευρήματα των απολιθωμάτων της περιοχής.

Η δουλειά της διατήρησης του απολιθώματος έπεσε στον τεχνικό του μουσείου Mark Mitchell, ο οποίος εργάστηκε πάνω στο nodosaur για περισσότερες από 7.000 ώρες επί πέντε χρόνια ώστε να καταφέρει να παρουσιάσει με προσοχή το δέρμα και τα οστά των απολιθωμάτων.

loading...
+       ...