Ένας Γερμανός ιστορικός ισχυρίζεται ότι ο Αδόλφος Χίτλερ έζησε για σχεδόν μία δεκαετία σε ένα σπίτι που ανήκε σε έναν Εβραίο έμπορο.

Ο Πάυλος Χόσερ υποστηρίζει ότι ο Χίτλςρ ζούσε στην οδόνο Θίερστρασε 41 στην περιοχή Λέχελ στο Μόναχο από το 1920 μέχρι το 1929. Η διαμονή του Χίτλερ στο συγκεκριμένο κατάλυμα διεκόπη όταν ο Γερμανός δικτάτορας μεταφέρθηκε στη φυλακή του Λάντσμπεργκ για να εκτίσει την ποινή του για τη διεξαγωγή του αποτυχημένου πραξικοπήματος στη Βαυαρία.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιστορικού, το εν λόγω σπίτι αγοράστηκε το 1921 από τον Χιούγκο Ερλάνγκερ. Η έρευνα του Χόσερ καταδεικνύει ότι ο Χίτλερ αντιμετώπιζε τον εβραϊκής καταγωγής ιδιοκτήτη του σπιτιού με ευγένεια, παρά τον αντισημιτισμό του, που στη συνέχεια συνέβαλε στη δολοφονική πολιτική των Ναζί εναντίον τον Εβραίων.

Ο Χοσέρ, που έχει γράψει το βιβλίο «Θίερστρασε 41: Ο ενοικιαστής Χίλτερ, ο Εβραίος ιδιοκτήτης του και το πρόβλημα αποκατάστασης» αποκαλύπτει πως ο Ερλάνγκερ είπε το 1934 στον βιογράφο του Χίτλερ: «Οφείλω να ομολογήσω πως συμπαθούσα τον Χίτλερ. Τον συναντούσα συχνά στις σκάλες ή στην είσοδο και τις περισσότερες φορές έγραφε κάτι σε ένα σημειωματάριο και συνήθως ήταν αρκετά φιλικός μαζί μου και συζητούσαμε για άσχετα πράγματα. Ποτέ δεν μου έδωσε την αίσθηση ότι με έβλεπε διαφορετικά σε σχέση με άλλους ανθρώπους».

«Επειδή είμαι Εβραίος έδινα λίγη σημασία στους κατοίκους του σπιτιού μου και τους Ναζί. Αλλά εκείνος (σ.σ ο Χίτλερ) ήταν ευγενικός με εμένα», ανέφερε ο Ερλάνγκερ.

Υπάρχουν και κάποιες άλλες περιπτώσεις κατά τις οποίες ο Χίτλερ συμπεριφέρθηκε ευγενικά ή ακόμη και φιλικά προς τους Εβραίους. Προσέφερε την ευκαιρία στον Εβραίο γιατρό που ανέλαβε τη θεραπεία της μητέρας του - η οποία έπασχε από καρκίνο- να γίνει επίτιμος Άριος («Ehrenarier»).

Το 1934 ο Ερλάνγκερ έχασε το σπίτι του στο πλαίσιο των ναζιστικών επιδρομών κατά τις οποίες αφαιρούνταν οι περιουσίες των Εβραίων. Ο Χίτλερ συγκάλυψε το γεγονός ότι είχε ζήσει για αρκετά χρόνια στη στέγη ενός Εβραίου.

Το 19378 ο Ερλάνγκερ φυλακίστηκε προσωπική στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου και αργότερα υπεβλήθη σε καταναγκαστική εργασία στην Βαυαρία. Επειδή ήταν παντρεμένος με γυναίκα που δεν είχε εβραϊκή καταγωγή κατάφερε να γλιτώσει από ένα στρατόπεδο εξόντωσης και επέζησε του Ολοκαυτώματος.

Ο Ερλάνγκερ ήταν σε θέση να πάρει ξανά πίσω το σπίτι του μετά τον πόλεμο το 1949.

 

Πηγή: Daily Mail και huffingtonpost

 

loading...
+       ...