Η Ρωσία παρενέβη στα ζητήματα της Κύπρου και μάλιστα αρκετά ωμά, στη γλώσσα που οι Τούρκοι κατλαβαίνουν.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε από την Αγκυρα "Να αποφύγει να χρησιμοποιήσει βία και να διαλεχθεί με την Λευκωσία στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας",  σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις και απειλές για θερμό επεισόδιο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη στήριξη που παρέχει η Λευκωσία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ρωσικές θέσεις.

Αξίζει επίσης να τονιστεί πως επαναβεβαίωσε (ο Λαβρόφ) τη δέσμευση της Μόσχας να συμβάλει στις προσπάθειες για εξεύρεση περιεκτικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που απαιτούν την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

Την ίδια στιγμή η  ρωσική φρεγάτα «Admiral Grigorovich» περιπολεί στα νοτια-νοτιοανατολικά της Κύπρου, υποδηλώνοντας την παρουσία και το ενδιαφέρον της Ρωσίας για την τήρηση της νομιμότητας.

Φυσικά όλα αυτά δε γίνονται από ανθρωπισμό και αγάπη της Ρωσίας. Είναι τα συμφέροντα της Ρωσίας. Κοινώς τα πετρέλαια. Όπως τόνιζε ο Κ. Βελόπουλος από βήματος Βουλής στο παρελθόν, η αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων του Ελληνισμού είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει βιώσιμες συμμαχίες με το εξωτερικό και προστασία από έξωθεν παρεμβάσεις (Τουρκία).

loading...
+       ...