Λένε ψέματα για Ελλάδα, Κύπρο και μνημόνιο...

 

Όταν οι, εκάστοτε, Έλληνες πολιτικοί θέλουν να παρουσιάσουν ένα πραγματικό success story δίνουν ως παράδειγμα την Κύπρο. Φυσικά όπως κάθε καλό success story ‘ξεχνά’ να αναφέρει κάποια πράγματα.

Εν προκειμένω αυτό που δεν αναφέρουν είναι πως μετά τις τόσες αιματηρές θυσίες του κυπριακού λαού, μετά το κούρεμα των καταθέσεων, μετά το ξεπούλημα των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και τη φτωχοποίηση του λαού, η Κύπρος θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό τη στενή επιτήρηση των δανειστών της, μέχρι την αποπληρωμή του 75% του χρέους της. Αυτό αναμένεται να γίνει, αν όλα πάνε καλά, το 2031. Μέχρι τότε δηλαδή καμία Εθνική Κυριαρχία.

Αυτό τονίστηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Κύπρο του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, ο οποίος φρόντισε να αναφέρει πως είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσει η Κύπρος στον ίδιο δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της υφιστάμενης δημοσιονομικής πολιτικής. Κοινώς να συνεχίσει τις ίδιες αντιλαϊκές πολιτικές λιτότητας.

Για να καταλάβουμε, εμείς οι Ελλαδίτες, τι συμβαίνει ας δούμε το παράδειγμα χωρών όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία που βγήκαν, πανηγυρικά, από τα μνημόνια αλλά εφαρμόζουν τις μνημονιακές πολιτικές. Ιδιωτικοποιήσεις, εκποιήσεις σπιτιών, ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου, ανεργία, απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, περαιτέρω εξαθλίωση και φτωχοποίηση των λαών είναι η πραγματικότητα στη μεταμνημονιακή εποχή.

Στην Πορτογαλία, το επιχείρημα της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων είναι πραγματικά άνευ νοήματος, καθώς περίπου 2 εκ. Πορτογάλοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας, ο κατώτατος μισθός είναι 530 ευρώ (μεικτά) και το κοινωνικό κράτος έχει καταστραφεί. Παράλληλα, ενώ υποτίθεται πως στη χώρα εξελίσσεται το «success story» της εξόδου από το μνημόνιο, οι μαζικές εξώσεις με πάνοπλους αστυνομικούς να πετάνε οικογένειες στον δρόμο συνεχίζονται. Η Τρόικα δε, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Πορτογαλία τον Γενάρη του 2016, επιβεβαίωσε πως θα συνεχίσει να επιτηρεί και να επισκέπτεται τη χώρα μέχρι το 2035.

Όσον αφορά την Ιρλανδία, είναι χαρακτηριστικό το ότι μονάχα το 2015 έχουν μεταναστεύσει 35.300 Ιρλανδοί, στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την ανεργία αλλά και την εμμονή στις μνημονιακές πολιτικές της λιτότητας. 

Με τα παραδείγματα τριών χωρών, θεωρούμε πως είναι αυταπόδεικτο ότι η λήξη του Μνημονίου δεν συνεπάγεται λήξη των μνημονιακών πολιτικών. Όσο η κάθε ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να προωθεί τις πολιτικές λιτότητας, τις ιδιωτικοποιήσεις, το ξεπούλημα των κερδοφόρων δημόσιων οργανισμών, το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, τις περικοπές μισθών, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την περικοπή των ωφελημάτων των ευάλωτων ομάδων και τις περικοπές στην υγεία και την παιδεία, καμία προοπτική δεν μπορεί να υπάρξει. Αντιθέτως, θα συνεχίσει να αυξάνεται η κοινωνική ανισότητα, η μακρόχρονη ανεργία, η μετανάστευση των νέων, η φτώχια και η εξαθλίωση. 

Όσο δεν πέφτει το βάρος στην παραγωγή πλούτου, την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας του προσώπου με το κράτος δίπλα κι όχι απέναντι, όσο το κράτος δεν λειτουργεί ως επενδυτής αλλά ως αποικία, καμία ελπίδα δεν υπάρχει για τη χώρα μας.

Για αυτό το λόγο εμείς στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ δεν πιστεύουμε στους παρωχημένους όρους Αριστερός-Δεξιός.  Πιστεύουμε στην ανάπτυξη και την παραγωγή πλούτου μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με το κράτος σε ρόλο επενδυτή το οποίο όμως θα προασπίζεται τα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών και θα φροντίζει για την εφαρμογή του Νόμου. 

 

του Κυριάκου Βελόπουλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 1/7

loading...
+       ...