Μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο Vocal Europe έδωσαν Τούρκοι πρώην αξιωματικοί του ΝΑΤΟ, οι οποίοι μίλησαν για την άσχημη κατάσταση που βρίσκεται ο στρατός και η Τουρκία γενικότερα, και για το ΝΑΤΟ.

Η αποκάλυψη που προκάλεσε σεισμό έχει να κάνει με τους φόβους που εξέφρασαν οι απολυμένοι (ως Γκιουλενιστές) αξιωματικοί του Τουρκικού στρατού ότι το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω ορισμένων Τούρκων στρατιωτικών. Δείτε αναλυτικά τι είπαν:

 

Ερώτηση Vocal Europe: Ο τουρκικός στρατός θα ανακάμψει από το τραύμα του πραξικοπήματος; Είναι υπό τον πλήρη έλεγχο του Προέδρου Ερντογάν και του κόμματος ΑΚ; Εάν ναι, ποιες θα είναι οι συνέπειες;

Απάντηση πρώην αξιωματικών: Δεν βλέπουμε καμία προσπάθεια να απομακρυνθεί ο Τουρκικός στρατός από το τραύμα του πραξικοπήματος. Μετά τις 15 Ιουλίου, παρατηρήσαμε σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων που εκπροσωπούν τον Τουρκικό στρατό. Τώρα, έχουμε έναν Αρχηγό Προσωπικού που συχνά προσεύχεται στο τζαμί καθισμένος ακριβώς δίπλα στον Πρόεδρο Ερντογάν. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Το πιο σημαντικό είναι ότι έχει γίνει μια συνήθεια για τον Αρχηγό του Προσωπικού, να παίρνει συχνά τον λόγο και κάνει πολιτικές ομιλίες και μάλιστα να παρακολουθεί πολιτικές συναθροίσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.

Μια άλλη κρίσιμη εξέλιξη είναι ότι το ΑΚΡ συνδέεται με ισλαμιστές που απομονώθηκαν από τους στρατιωτικούς πριν από πολλά χρόνια και τώρα επανέρχονται σε κρίσιμες θέσεις στο στρατό. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους είναι τώρα υπεύθυνοι για τις επιτροπές επιλογής των ενόπλων δυνάμεων, όπου οι νεοεισερχόμενοι ρωτούνται για το εάν προσεύχονται πέντε φορές την ημέρα και τους ζητείται ακόμη και η προσευχή. Το πιο σημαντικό είναι ότι εάν έχετε μια επιστολή συστάσεως από οποιονδήποτε υπάλληλο του AKP, παίρνετε τη δουλειά χωρίς να ελεγχθεί αν ταιριάζετε με την ζητούμενη κενή θέση. Αυτό ασφαλώς θα έχει τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στον Στρατό. Και αν η τρέχουσα ρύθμιση συνεχιστεί, το πιστεύουμε το ΝΑΤΟ θα έχει, μέσα σε δύο ή τέσσερα χρόνια, έναν στρατό γεμάτο από εξτρεμιστές και σαλαφιστές.

Αν κάποιος πιστεύει ότι ένας προ-Ερντογάν Σαλαφιστής θα πολεμήσει μαζί με την Πολωνία ή οποιοδήποτε έθνος της Βαλτικής ενάντια σε κάποιον ανταγωνιστή που θεωρείται απειλή για το ΝΑΤΟ, είναι βαθιά λανθασμένος. Οι Ερντογανιστές μάλλον θα έλεγαν «Γιατί ένας μουσουλμάνος πρέπει να υπερασπιστεί μια γη των άπιστων ενάντια σε μια άλλη γη των απίστων;». Θα αμφισβητήσουν την ακεραιότητα του ΝΑΤΟ. Από την άποψη αυτή, είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι τουρκικές θέσεις του ΝΑΤΟ γεμίζουν τώρα με τέτοιους αξιωματικούς και στρατηγούς Ερντογανιστές ή υπερεθνικιστές.

Από τη μία πλευρά, οι Σαλαφιστές υπό τον τουρκικό στρατό μπορούν να αποδυναμώσουν τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ εναντίον του ISIL στη Συρία και, από την άλλη πλευρά, έχετε τους φιλο-ρωσικούς αξιωματικούς, υπό την επιρροή του Dogu Perincek στους Τούρκους στρατιώτες, οι οποίοι δεν θα συμφωνήσουν με οποιαδήποτε επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Συρία όπου η Ρωσία είναι παρούσα. Πώς θα αντιδράσουν αυτοί οι άνθρωποι όταν το ΝΑΤΟ θα μοιραστεί πληροφορίες με την Τουρκία;

Το πιο σημαντικό είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες θέσεις-κλειδιά στις ένοπλες δυνάμεις και ο Ερντογάν θέλει αυτές οι θέσεις να καταλαμβάνονται από τους υποστηρικτές του, ιδιαίτερα οι θέσεις ανώτερων αξιωματικών. Ενώ ο Perincek θέλει αυτές τις θέσεις για το φιλο-ρωσικό του δίκτυο στο στρατό. Ορισμένοι υποστηρίζουν ήδη ότι οι δύο ομάδες αυτές θα συγκρουστούν αργά ή γρήγορα, καθώς ένας από αυτούς θα αγωνιστεί για όλη την εξουσία. Ωστόσο, μέχρι τώρα έχουν συντονίσει πολύ καλά.

loading...
+       ...