Η συμπεριφορά των ανδρών του Ερντογάν, που "κρύφτηκαν" πίσω από τη διπλωματική τους ασυλία και επιτέθηκαν στους διαδηλωτές έχει προκαλέσει σάλο στις ΗΠΑ και προκαλεί μια ακόμη εστία έντασης ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Άγκυρα. Ο Ντόναλντ Τραμπ που καταδίκασε τα όσα έγιναν, ο Γερουσιαστής (και πρώην υποψήφιος πρόεδρος με τους Ρεπουμπλικάνους) Τζον ΜακΚέιν ζήτησε την απέλαση του Τούρκου πρέσβη, οι ΗΠΑ ζητούν… ονόματα όσων συμμετείχαν στα επεισόδια και δυο Αμερικανοί Γερουσιαστές έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας στον ίδιο τον Ερντογάν!

Τα δυο μέλη της αμερικανικής Γερουσίας εκφράζουν την ανησυχία τους για όσα έγιναν μπροστά στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον και δεν διστάζουν να επιτεθούν στον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο! «Ειρηνικοί διαδηλωτές δέχτηκαν επίθεση, όπως ακριβώς κάνει η κυβέρνησή σας σε μειονότητες και αντιφρονούντες, συμπεριφορά που δεν είναι με κανέναν τρόπο αποδεκτή», αναφέρει η επιστολή των Αμερικανών Γερουσιαστών. (Δείτε εδώ το κείμενο της επιστολής των δυο Γερουσιαστών)

Κατηγορούν τους άνδρες του Ερντογάν ότι "έσπασαν" τον αστυνομικό κλοιό και επιτέθηκαν στους διαδηλωτές, υπενθυμίζοντας ότι το ίδιο έγινε και πέρυσι στο ινστιτούτο Brookings. Τονίζουν ότι είναι παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου και του δικαιώματος Αμερικανών πολιτών να διαδηλώνουν και κάνουν λόγω για χυδαιότητα επί αμερικανικού εδάφους και για προσβολή που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή!

 

Όλη η επιστολή

 

Αγαπητέ πρόεδρε Ερντογάν,

 

Σας γράφουμε σήμερα για να εκφράσουμε τη μεγάλη μας ανησυχία σχετικά με τη συμπεριφορά κάποιων από τα μέλη της φρουράς ασφαλείας σας έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη στην Ουάσινγκτον. Η βίαιη απάντηση των ανδρών ασφαλείας σας κατά ειρηνικών διαδηλωτών είναι εντελώς απαράδεκτη και, δυστυχώς, αντανακλά τη μεταχείριση από την κυβέρνησή σας του Τύπου, των εθνικών μειονοτήτων και των πολιτικών αντιπάλων.

 

Στις 16 Μαΐου 2017, μέλη της ασφάλειάς σας φέρονται να έσπασαν την κλοιό της αστυνομίας και να επιτέθηκαν βίαια σε μικρή ομάδα διαδηλωτών έξω από την οικεία του πρέσβη Κιλίτς, τραυματίζοντας τουλάχιστον εννέα ανθρώπους. Η χθεσινή (σ.σ. η επιστολή έχει ημερομηνία 18 Μαΐου), επίθεση, ωστόσο, δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Πέρυσι, κάποιοι από τους υποστηρικτές σας και μέλη της ασφάλειάς σας συγκρούστηκαν βίαια με διαδηλωτές και εκπροσώπους του Τύπου στο Ίδρυμα Brookings.

 

Οι πράξεις του επιτελείου σας παραβιάζουν το συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας του Τύπου και της διαδήλωσης από όλους τους Αμερικανούς. Η χυδαία παραβίαση αυτών των δικαιωμάτων από το επιτελείο σας, σε αμερικανικό έδαφος, είναι προσβολή σε αυτές της ελευθερίες και αντανακλάται άσχημα στην κυβέρνησή σας. Έχουμε στηρίξει την Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ και σαν σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή και ευελπιστούμε να επεκτείνουμε την μακρά σχέση μας.

 

Δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια σε τέτοιες πράξεις στην πατρίδα μας και σας καλούμε να λογοδοτήσουν τα μέλη της φρουράς σας που βίαια επιτέθηκαν σε ειρηνικούς διαδηλωτές στην πρωτεύουσα του Έθνους μας.

newsit

loading...
+       ...