“Υπεύθυνο πλανητικής προστασίας” αναζητά, μέσω αγγελίας, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) με κύριο αντικείμενο της δουλειάς του να αποτελεί η “αποτροπή βιολογικής μόλυνσης στη διάρκεια της ανθρώπινης και ρομποτικής διαστημικής εξερεύνησης”.

Κύριος στόχος είναι αφενός να μη φθάσουν στη Γη εξωγήινοι και επικίνδυνοι μικροοργανισμοί, και αφετέρου να μη συμβεί το αντίστροφο, δηλαδή να μη μολυνθούν άλλοι πλανήτες γήινα μικρόβια που θα έχουν μεταφερθεί από αστροναύτες. Άλλωστε κάτι τέτοιο προβλέπει η αρχική συμφωνία του ΟΗΕ για την εξερεύνηση του διαστήματος από το 1967 η οποία καλούσε τα κράτη να αποφύγουν τη μόλυνση του διαστήματος.

Πέρα από τον εντυπωσιακό τίτλο, αξιοσημείωτες είναι και οι γενναιόδωρες ετήσιες απολαβές ύψους 124.400 έως 187.000 δολαρίων, ανάλογα με τα προσόντα του προσλαμβανόμενου. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν πτυχίο φυσικού, μηχανικού ή μαθηματικού όπως επίσης και να διαθέτουν γνώση επάνω σε θέματα εθνικής ασφαλείας. 

Για όσους... ενδιαφέρονται, οι αιτήσεις γίνονται δεκτές από πολίτες των ΗΠΑ έως τα μέσα Αυγούστου και η ανάληψη της θέσης θα είναι αρχικά για μόλις τρία χρόνια.

Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για το διαστημικό πρόγραμμα της Αμερικής, υπογράφοντας μια εκτελεστική διαταγή τον περασμένο μήνα, μέσω της οποίας αναζωογονησε το Εθνικό Συμβούλιο Διαστήματος, που βρισκόταν σε παύση από τη δεκαετία του 1990.

Ο ίδιος μέχρι στιγμής έχει επιδιώξει μια συνολική μείωση της χρηματοδότησης στον προτεινόμενο προϋπολογισμό του για τη NASA, ενώ έχει τονίσει πως θέλει να επαναπροσδιορίσει τις δαπάνες για να επικεντρωθεί σε "εξερεύνηση στο βάθος του διαστήματος και όχι σε μία έρευνα επικεντρωμένη στη γη".

loading...
+       ...