Σάββατο , 2 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

Ίμια -Σαν σήμερα…

Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα έρχεται στο μυαλό μας η κρίση των Ιμίων και εκείνη η φρικτή νύχτα! Την νύχτα που η Ελλάδα έδειξε ατολμία εξαιτίας λανθασμένων πολιτικών χειρισμών και έχασε 3 παλικάρια στα παγωμένα νερά του Αιγαίου.


Σαν σήμερα στις 31 Ιανουαρίου του 1996 καταφθάνουν στο ΓΕΕΘΑ πληροφορίες ότι Τούρκοι κομάντος αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια! Στις 4.30 ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού απογειώνεται για να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Σχεδόν 20 λεπτά αργότερα το πλήρωμα του ελικοπτέρου αναφέρει ότι εντόπισε περί τους 10 Τούρκους κομάντος με τη σημαία τους. Δίνεται εντολή να επιστρέψει στη βάση του κι ενώ πετά μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος αναφέρει βλάβη και χάνεται από τα ραντάρ.

Δυστυχώς αργότερα θα ανασυρθούν νεκρά και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός!

Σήμερα, 24 χρόνια αργότερα, και ενώ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τα ΜΜΕ ¨δικαιολογούν¨ το γεγονός αυτό αναφέροντας ότι η παραβίαση έγινε λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή.

Κάποιος μπορεί θεωρήσει την αντιμετώπιση αυτή ως δειλία, άλλος ως διπλωματία, άλλος ως λογική κατευνασμού!! Σημασία έχει το αποτέλεσμα.. και αυτό είναι ότι η γείτονα χώρα δεν μας παίρνει στα σοβαρά! δικαιολογημένα βέβαια καθώς όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει δεί καμία σοβαρή αντίδραση από εμάς στις προκλητικές της ενέργειες.

Νομίζω πως κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας!!

 

Toυ Νίκου Πολίτη -Δικηγόρος

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares