Κυριακή , 17 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Idlib:”Ένα λάθος θα οδηγήσει σε κατάρρευση.” Ποιο είναι το εύθραυστο σημείο στην συμφωνία Πούτιν-Ερντογάν της 5ης Μαρτίου….

Οι  έντονες μάχες με πολλά θύματα έχουν τελειώσει στην Idlib. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν σε ανακωχή, καθιερώνοντας νέο status quo στη βορειοδυτική Συρία. Ωστόσο, το κύριο πρόβλημα στην περιοχή -η τρομοκρατική απειλή- δεν έχει επιλυθεί. Το RIA Novosti ερευνά την ουσία των συμφωνιών που επετεύχθησαν και εάν η χώρα αναμένει ειρηνική αποκατάσταση.

Η πολυαναμενόμενη ηρεμία στην Idlib

Ένα από τα πιο καυτά σημεία στη Συριακή επαρχία Idlib , στην πόλη Saraqib, δεν πυροβολούν σήμερα. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του RIA Novosti, η κατάσταση εκεί είναι ήρεμη. “Δεν υπήρχαν μάχες τη νύχτα. Ο Συριακός στρατός σέβεται πλήρως την κατάπαυση του πυρός”, ανέφερε στο πρακτορείο στρατιωτική πηγή στην περιοχή.

Ωστόσο, λίγες ώρες πριν τα μεσάνυχτα επικρατούσε χαλασμός στην Saraqib. Το πυροβολικό των μαχητών πυροβολούσε τον αυτοκινητόδρομο Δαμασκός-Χαλέπι Μ5 καθώς επίσης και τον παρακαμπτήριο δρόμο. Τις τελευταίες ημέρες, ο Συριακός κυβερνητικός στρατός έχει εμπλακεί σε σφοδρές συγκρούσεις με συμμορίες που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Όλες οι επιθέσεις αποκρούστηκαν και οι μαχητές υποχώρησαν

Οι πυροβολισμοί σταμάτησαν τα μεσάνυχτα της 6ης Μαρτίου, όταν οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλούσαν τετ-α-τετ  για τρεις ώρες. Στη συνέχεια, οι Υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και των δύο χωρών συμμετείχαν στις συνομιλίες. Η συζήτηση διήρκεσε συνολικά περίπου έξι ώρες.

Στο τέλος της συνάντησης, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι, εκτός από τις εκεχειρίες στη ζώνη αποκλιμάκωσης, τα μέρη συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα διάδρομο ασφαλείας έξι χιλιομέτρων βόρεια και νότια του αυτοκινητόδρομου Μ4 που συνδέει τη Λαττάκεια με το Χαλέπι. “Συγκεκριμένες παράμετροι για τη λειτουργία της θα συμφωνηθούν από τα Υπουργεία Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας εντός επτά ημερών”, πρόσθεσε ο υπουργός.

Το τρίτο και τελευταίο σημείο της συμφωνίας είναι ότι οι κοινές ρωσοτουρκικές περιπολίες κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Μ4 θα ξεκινήσουν από τις 15 Μαρτίου.
Επιπρόσθετα, η Μόσχα και η Άγκυρα επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να καταπολεμήσουν όλες τις μορφές τρομοκρατίας. Αυτό ορίζεται στο μνημόνιο του Σότσι. Όσον αφορά τις διαφορές (για το ποια είναι και ποια δεν είναι τρομοκρατική ομάδα) – οι τρομοκρατικές είναι οι ομάδες που αναγνωρίζονται ως τέτοιες από τα “Ηνωμένα Έθνη, και επισήμως δεν υπάρχουν αντιφάσεις εδώ.

Οι πλευρές συμφώνησαν επίσης ότι δεν έχει νόημα να επιλύονται τα προβλήματα στη Συρία με τη βία. ” Η κυριαρχία της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας είναι επίσης πέραν πάσης αμφιβολίας.

Ωστόσο, ο Πούτιν σημείωσε ότι η Μόσχα δεν συμφωνεί με την Άγκυρα σε όλα όσα αφορούν τη Συρία, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν κοινά σημεία την κρίσιμη στιγμή. Την ίδια στιγμή, κατά τη διάρκεια της συνάντησης  στη Μόσχα, Πούτιν και Ερντογάν δεν χρησιμοποιούσαν τις ήδη γνωστές κουβέντες «των αγαπημένων φίλων» .

Είναι σημαντικό για τη Μόσχα να επιβεβαιώσει τη δέσμευση της Άγκυρας στο σχήμα της Αστάνα. Προηγουμένως, ο Τούρκος ηγέτης κατηγόρησε τη Μόσχα ότι δεν συμμορφώθηκε με τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί στην Αστάνα και στο Σότσι.

Επισφαλής ισορροπία στην Idlib

Oι συμφωνίες της Μόσχας ως πρόσθετο πρωτόκολλο στο μνημόνιο του Σότσι αποτελούν στην πραγματικότητα το status quo, δήλωσε ο απόστρατος συνταγματάρχης Βίκτορ Μουρακόφσκι, αρχισυντάκτης του περιοδικού “Arsenal Fatherland (οπλοστάσιο της πατρίδας)”, κατά τη διάρκεια συνομιλίας με το RIA Novosti.

“Η τρέχουσα κατάσταση είναι αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης του Συριακού κυβερνητικού στρατού “Idlib Dawn”, η οποία ξεκίνησε στις 26 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους”, υπενθύμισε. Ο εμπειρογνώμονας επεσήμανε ότι η επιδείνωση έλαβε χώρα το Φεβρουάριο μόνο όταν η Τουρκία έστειλε τα στρατεύματά της στην περιοχή, τα οποία επλήγησαν και υπέστησαν απώλειες.

Tι σημαίνουν όλα αυτά για το μέλλον… εδώ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares