Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Ιδιωτικό αεροσκάφος που εμπλέκεται σε μεταφορά κοκαΐνης ανήκει σε επιχειρηματία, σύμμαχο του Ερντογάν

Ο συγκυβερνήτης του αεροπλάνου, από το οποίο κατασχέθηκαν πάνω από 1.300 κιλά κοκαΐνης στη Βραζιλία αποκάλυψε ότι ο ιδιοκτήτης του αεροσκάφους είναι ένας Τούρκος επιχειρηματίας, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε η εφημερίδα Birgün.

Τον περασμένο μήνα, η βραζιλιάνικη αστυνομία ανακάλυψε κοκαΐνη στο ιδιωτικό αεροσκάφος Gulfstream IV (με αριθμό καταχώρησης TC-GVA) που ανήκει στην τουρκική εταιρεία ACM Holding. Το αεροπλάνο αναχωρούσε από τη Φορταλέζα, στη βορειοανατολική Βραζιλία, με κατεύθυνση το αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Η βραζιλιάνικη εφημερίδα Globo έγραψε ότι ο Τούρκος πιλότος του αεροπλάνου ήταν επίσης ενήμερος για τη μεταφορά ναρκωτικών και συνελήφθη.

Fortaleza - Wikipedia

Άποψη της Φορταλέζα, στη Βραζιλία

Η ACM Holding εξέδωσε γραπτή δήλωση σχετικά με τη σύλληψη για μεταφορά ναρκωτικών, υποστηρίζοντας ότι το αεροπλάνο της είχε νοικιαστεί από επιβάτη με ισπανικό διαβατήριο. “Ο συγκεκριμένος πελάτης και τα προσωπικά αντικείμενά του δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την εταιρεία μας ή το πλήρωμα πτήσης”, τόνισε η εταιρεία.

Σχετικό άρθρο, στα αγγλικά, για τον ρόλο της Τουρκίας στη διακίνηση ναρκωτικών:

https://nordicmonitor.com/2021/02/16047/

Η εφημερίδα Birgün επικαλέστηκε τον συγκυβερνήτη του τουρκικού αεροσκάφους υπογραμμίζοντας πως “η ίδια εταιρεία βοήθησε επίσης την οικογένεια Μπαρζάνι στη διακίνηση ναρκωτικών και απέφυγε τη σύλληψη την τελευταία στιγμή”.

Turkey has become an emerging route for cocaine trafficking under Erdoğan rule

Οι παγκόσμιοι δρόμοι της διακίνησης ναρκωτικών

“Παράνομη άδεια εκδόθηκε στον πιλότο Βεντάτ Ντεμίρ από την εταιρεία που ανήκει στον Ετέμ Σαντζάκ”, ανέφερε στην εφημερίδα, ο συγκυβερνήτης και πρόσθεσε: “Είναι επίσης αδύνατο για έναν πιλότο να μην γνωρίζει το υλικό που μεταφέρεται με το αεροπλάνο.”

Ο Σαντζάκ, (σ.σ. φωτογραφία πιο κάτω), είναι ανώτερο μέλος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, (ΑΚΡ), του προέδρου Ερντογάν και έχει επίσης υπηρετήσει στο κεντρικό εκτελεστικό συμβούλιο του κόμματος.

Πηγή: Ahval news

Του ειδικού συνεργάτη

 

Shares