Τρίτη , 16 Αυγούστου 2022

Iαπωνία: Στροφή προς τη «ρεαλιστική» διπλωματία για την ασφάλεια της χώρας

Μια στροφή προς τη «ρεαλιστική» διπλωματία ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, ώστε να βοηθήσει τη χώρα του να αποκρούσει τους κινδύνους, που αντιμετωπίζει σε έναν κόσμο που κλυδωνίζεται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Το Όραμα Κισίντα για την Ειρήνη (The Kishida Vision for Peace) θα ενισχύσει τη διπλωματία και την ασφάλεια της Ιαπωνίας», είπε κατά τη διάρκεια μιας κεντρικής ομιλίας κατά την έναρξη του φόρουμ για την ασφάλεια «Διάλογος του Σάνγκρι- λα» που οργανώνει η Σιγκαπούρη.

«Η Ουκρανία μπορεί να είναι Ανατολική Ασία αύριο».

Οι δηλώσεις του Κισίντα σηματοδοτούν ένα ακόμη βήμα της Ιαπωνίας για να αποστασιοποιηθεί από τον πασιφισμό της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και να βγει από τη σκιά των Ηνωμένων Πολιτειών, του κύριου συμμάχου τους, για να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στην περιφερειακή ασφάλεια όπου αντιμετωπίζει την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία.

Το Τόκιο ανησυχεί για την αυξανόμενη κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και γύρω από την Ταϊβάν. Είναι επίσης, επιφυλακτική για τους στρατιωτικούς δεσμούς του Πεκίνου με τη Μόσχα.

Η ενεργή διπλωματία της χώρας του, είπε ο Κισίντα, θα υποστηριχθεί από μια δέσμευση που αναλήφθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για δραστική αύξηση των αμυντικών δαπανών τα επόμενα πέντε χρόνια και με βοήθεια σε χώρες της Ασίας, συμπεριλαμβανομένων περιπολικών σκαφών για τα κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας και τα νησιά του Ειρηνικού ώστε να βοηθήσουν στη φρούρηση της ναυτικής ασφάλειας.

Ο πρωθυπουργός είπε, ότι η Ιαπωνία εξετάζει την απόκτηση όπλων αντεπίθεσης ώστε να αποτρέψει πιθανούς εχθρούς να εξαπολύσουν επιθέσεις, μια αμφιλεγόμενη πρόταση σε μια χώρα που παραιτήθηκε από το δικαίωμα να διεξάγει πόλεμο μετά την ήττα της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Κισίντα μίλησε επίσης, για την απειλή που εγείρει η Βόρεια Κορέα, η οποία έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 18 γύρους δοκιμών όπλων φέτος, δείχνοντας τα εξελισσόμενα πυρηνικά και πυραυλικά οπλοστάσια της.

Περιγράφοντας τη Βόρεια Κορέα ως μια ξεκάθαρη και σοβαρή πρόκληση για τη διεθνή τάξη, ο Κισίντα εξέφρασε την απογοήτευσή του, που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε να δράσει κατά της Πιονγκγιάνγκ, λόγω της ικανότητας των μελών να ασκήσουν βέτο σε ψηφίσματα. Η Ιαπωνία, τόνισε, θα επιδιώξει να μεταρρυθμίσει το ΣΑ.

zougla.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares