Δευτέρα , 1 Μαρτίου 2021

Ιαπωνία: Ετοιμάζεται να προχωρήσει σε συνομιλίες με τη Ρωσία για τις Κουρίλες Νήσους

O Γιοσιχίντε Σούγκα, ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, ανέφερε στο κοινοβούλιο της χώρας του ότι σύντομα θα διαφανεί στον ορίζοντα το τέλος της πολύχρονης διαφωνίας με τη Ρωσία για το καθεστώς της συστάδας νήσων με το όνομα Κουρίλες, η οποία βρίσκεται στα βόρεια της Ιαπωνίας.

Η ομιλία του πρωθυπουργού προοιωνίζεται την προσέγγιση του Τόκυο με τη Μοσχα και τη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο χωρών.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Ιάπωνα πρωθυπουργού, την Δευτέρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωνε σε ετήσια συνέντευξη Τύπου ότι καλωσορίζουμε τις μελλοντικές συνομιλίες με “τους Ιάπωνες φίλους μας” ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη δύναμη των σχέσεων των δύο πλευρών.

Challenging year awaits Japan's new Prime Minister Suga

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός                                                                     

Η Ιαπωνία απαιτούσε προηγουμένως την κυριαρχία στα τέσσερα νοτιότερα νησιά του αρχιπελάγους που τοποθετείται στο Ειρηνικό Ωκεανό, εκτός των ακτών της ρωσικής Άπω Ανατολής. Ιστορικά, τα νησιά κατοικούνταν από τη φυλή των Αϊνού.

Map of the Kuril islands and adjacent Hokkaido and Kamchatka. Modified... | Download Scientific Diagram

Οι Κουρίλες Νήσοι μεταξύ της ιαπωνικής νήσου Χοκάιντο και της Χερσονήσου Καμτσάτκα της Ασιατικής Ρωσίας 

Η Μόσχα επιμένει ότι τα νησιά παραδόθηκαν Στη Σοβιετική Ένωση σαν μέρος της Συμφωνίας της Γιάλτας, σαν αντάλλαγμα για τη νίκη της Ε.Σ.Σ.Δ. κατά της Αυτοκρατορικής Ιαπωνίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

The Yalta Conference

Η Διάσκεψη της Γιάλτας – 4 έως 11 Φεβρουαρίου 1945. Αριστερά ο Ουίνστον Τσόρτσιλ (Η.Β.) – Στο κέντρο ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ (Η.Π.Α) – Δεξιά ο Ιωσήφ Στάλιν (Ε.Σ.Σ.Δ.) 

Εντούτοις, το Τόκυο δεν αποδέχτηκε ότι η Συμφωνία της Γιάλτας περιελάμβανε τις νότιες ατόλλες, τις οποίες η Ιαπωνία αποκαλεί “Βόρεια Περιοχή.” Σε αυτή βρίσκονται τα δύο από τα τρία μεγαλύτερα νησιά. Η διαφωνία έθεσε εμπόδια στην υπογραφή μεταπολεμικής συνθήκης ειρήνης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ιαπωνία, πράγμα που σημαίνει ότι τεχνικά οι δύο χώρες βρίσκονται ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση.

Λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας, ο Σούγκα τηλεφώνησε στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να θέσει τις Κουρίλες στην ατζέντα για διμερείς συζητήσεις. Παρά το γεγονός ότι ο νέος πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως θα ακολουθήσει τα βήματα του προκατόχου του Σίντζο Άμπε, ο οποίος υπήρξε ένας από τους στενότερους σύμμαχους της Ουάσινγκτον, εικάζεται ότι ο  Σούγκα θέλει ενίσχυση των σχέσεων με τον γείτονά του.

Πηγή: Russia Today

Του ειδικού συνεργάτη

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares