Κυριακή , 26 Μαρτίου 2023

IAE: «Ο επόμενος χειμώνας θα είναι πολύ πιο δύσκολος για την ΕΕ λόγω της κρίσης φυσικού αερίου»

«Πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο master plan για την ευρωπαϊκή βιομηχανία»

O CEO του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) Φατίχ Μπιρόλ, ο οποίος συμμετέχει στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου προειδοποίησε ότι ο επόμενος χειμώνας για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα είναι πιο δύσκολος από τον τωρινό λόγω της «κρίσης του φυσικού αερίου» και γιατί καλύπτει τις ανάγκες της με το πανάκριβο αμερικανικό LNG.

«Εκτιμούσα ιδιαίτερα τις προσπάθειες της ΕΕ να ξεπεράσει την κρίση του φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, αλλά ο επόμενος χειμώνας θα είναι ακόμη πιο δύσκολος», έγραψε ο Μπιρόλ στο Twitter.

Δήλωσε την ανάγκη να «δημιουργηθεί ένα νέο master plan για την ευρωπαϊκή βιομηχανία», αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της έλλειψης φυσικού αερίου με ακριβό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), το οποίο παραδίδεται δια θαλάσσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ.

Η ζήτηση για LNG οδήγησε την Ευρώπη και την Ασία να ανταγωνίζονται για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, οι τιμές του οποίου έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, επιβαρύνοντας στο πολλαπλάσιο τους προϋπολογισμούς των ευρωπαϊκών κρατών.

pronews.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares