Τετάρτη , 17 Αυγούστου 2022

Η υπεραιωνόβια ελιά δίπλα στο άγαλμα του Δρομέα! Πότε «μετανάστευσε» στο κέντρο της Αθήνας…

Ενα πραγματικό θαύμα της φύσης, μια ελιά 1.500 ετών βρίσκεται πλάι στο άγαλμα του Δρομέα, στο Χίλτον.

Ίσως πολλοί να μην την έχουν παρατηρήσει. Παρότι υπεραιωνόβιο, το δέντρο ελιάς με τον μεγάλο κορμό είναι μόνο λίγα χρόνια στο κέντρο της Αθήνας. Φυτεύτηκε εκεί τον Δεκέμβριο του 2015 και απέδειξε πως παρά τη βίαιη μεταφορά της από το Κιάτο, μπορεί να επιβιώσει και μέσα στο πολύβουο κέντρο της πρωτεύουσας.


Η εντυπωσιακή ελιά από το Κιάτο που βρίσκεται πλέον απέναντι από ξενοδοχείο Χίλτον
Η ελιά προέρχεται από τον Ελαιώνα Αιγιαλείας και χρειάστηκε να μεταφυτευθεί στο πλευρό του ιστορικού επίσης Δρομέα, εξαιτίας της κατασκευής του νέου σιδηροδρομικού δικτύου στο τμήμα Κιάτο – Πάτρα. Η μεταφύτευση πραγματοποιήθηκε από την «ΕΡΓΑ ΟΣΕ Α.Ε.» σε συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων.

Υπεραιωνόβιες μετακομίζουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Τον περασμένο Δεκέμβριο η ΓΑΙΑΟΣΕ ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθούν πολλές ακόμη τέτοιες μεταφυτεύσεις δέντρων από ελαιώνες της Πελοποννήσου που απαλλοτριώθηκαν για την κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου από το Αίγιο μέχρι την Πάτρα αυτή τη φορά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ, Αθανάσιος Σχίζας, ανέφερε περισσότερα για την επιχείρηση μεταφύτευσης: «Οι περισσότερες από αυτές τις ελιές είναι ηλικίας περίπου 150 ετών, αλλά υπάρχουν και αρχαιότερες. Τα φορτηγά ξεκινούν από το Αίγιο, καθώς οι ελιές προέρχονται από εκεί, από τους ελαιώνες της περιοχής και χρειάστηκε να απομακρυνθούν λόγω των έργων στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Πελοποννήσου»

Όπως έγινε γνωστό, συνολικά θα μεταφερθούν περισσότερες από 200 ελιές, ορισμένες από αυτές στο Πάρκο Μνήμης στη Θεσσαλονίκη. Τέλος, 400 δέντρα σχεδιάστηκε να μεταφερθούν στο Μάτι.

iefimerida

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares