Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Η ξεχασμένη ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ: “Η Ρωσία δίνει S-400 στην Τουρκία για να ελέγξει τα Στενά”…

Για αιώνες η Ρωσία έχει θυσιάσει πολύ αίμα και έχει ξοδέψει πολύ χρήμα και έχει πολεμήσει τόσες φορές με σκοπό είτε την κατάκτηση των Στενών του Βοσπόρου, είτε τη δημιουργία ενός φιλικού κράτους δορυφόρου που θα τα ελέγχει και θα επιτρέπει μόνο στα ρωσικά σκάφη να τα διασχίζουν. Ο έλεγχος της Ρωσίας στα Στενά αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου καθώς διασφαλίζει την πρόσβαση της Ρωσίας στη Μεσόγειο και στην πραγματικότητα μετακινεί την ρωσική ζώνη παράκτιας άμυνας από το Σότσι στο Αιγαίο.

Του: Pavel Felgenhauer
ΠΗΓΗ: The Jamestown Foundation (Eurasia Daily Monitor)

Από τον 15ο αιώνα η Ρωσία εμφανίζεται ως διάδοχος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ακόμα και ο δικέφαλος αετός του Βυζαντίου αποτελεί το έμβλημα της Ρωσίας. Η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, η ενοποίηση των Βαλκανίων υπό τη Μόσχα και η εξασφάλιση των Στενών φάνηκε πως ήταν εντός των ρωσικών δυνατοτήτων πολλές φορές.

Όμως κάθε φορά που οι ρωσικές στρατιές πλησίαζαν στην Κωνσταντινούπολη κάτι πήγαινε άσχημα. Το 1833 η Ρωσία ανάγκασε την Οθωμανική Αυτοκρατορία να υπογράψει σχετική συνθήκη που προέβλεπε το κλείσιμο των Στενών σε όλα τα πολεμικά πλοία, πλην των ρωσικών. Το ίδιο θέλει να πετύχει και τώρα η Μόσχα.

Καθώς οι ρωσικοί S-400 μεταφέρονται στην Τουρκία αυξάνοντας δραματικά την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας, η Μόσχα βλέπει την ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσει.

Για το Κρεμλίνο οι S-400 αποτελούν τη βάση για την αναζωπύρωση των «ιστορικών σχέσεων» με την Τουρκία που υπονομεύτηκαν από την ανόητη δυτική επιρροή. Το όλο θέμα των S-400 προέκυψε το 2016.

Η συμφωνία κλείστηκε το 2017 με την Τουρκία να παραγγέλνει τέσσερις συστοιχίες S-400 με κόστος 2,5 δισ. δολάρια. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προσπάθησαν ανεπιτυχώς να μεταπείσουν την Άγκυρα επιμένοντας στην ασυμβατότητα του ρωσικού συστήματος με την αντιαεροπορική άμυνα της Δύσης.

Από την άλλη το ρωσικό σύστημα θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για το ΝΑΤΟ καθώς θα μπορούσε να συγκεντρώσει δεδομένα για τα νέα μαχητικά F-35. Η Τουρκία κατασκεύαζε απάρτια και είχε παραγγείλει 116 μαχητικά. Οι ΗΠΑ πρόσφεραν στην Άγκυρα πυραύλους Patriot αντί των S-400 αλλά μάταια.

Πάντως και η Ρωσία και η Τουρκία δημοσιοποίησαν όσο περισσότερο μπορούσαν την παράδοση των S-400 μετατρέποντας την όλη υπόθεση σε θέαμα με στόχο την διεθνή προβολή. Λόγω της έλλειψης επιχειρησιακών μεταγωγικών An-124 η παράδοση των πυραύλων διαρκεί μέρες και κάθε φορά υπάρχει επίσημη ανακοίνωση.

Η «αερογέφυρα» των S-400 θα διαρκέσει μια εβδομάδα. Η υψηλού κόστους αερομεταφορά των συστημάτων επελέγη ως μέθοδος ως η ταχύτερη με σκοπό και την αποτροπή αμερικανικής επέμβασης της τελευταίας στιγμής από τις ΗΠΑ.

Θα ήταν φτηνότερο να παραδοθούν οι S-400 σιδηροδρομικώς και ακτοπλοϊκώς στην Τουρκία διακριτικά. Όμως η Μόσχα θέλησε με τον τρόπο αυτό να κεντρίσει τις ΗΠΑ με στόχο να προκαλέσουν την Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία με στόχο την διάσπαση του ΝΑΤΟ.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες απαιτούνται 24 μήνες από τη παραγγελία έως την παράδοση ενός συστήματος S-400. Όμως στην περίπτωση της Τουρκίας όλα έγιναν πιο γρήγορα πιθανώς με την παράδοση στην Τουρκία συστημάτων που προορίζονταν για την ρωσική Αεροπορία.

Παράλληλα η Ρωσία προσφέρει στην Τουρκία μαχητικά Su-57 αντί των F-35. Η Μόσχα ελπίζει ότι το χάσμα μεταξύ Άγκυρας και Δύσης μπορεί να διευρυνθεί ώστε η Ρωσία να βρεθεί πιο κοντά στον στόχο της, τη μετατροπή της Τουρκίας σε ένα φιλικό κράτος που θα ελέγχει τα Στενά.

Καθώς οι S-400 έφταναν στην Τουρκία, στη Ρωσία θυμούνταν τη ρήση, τρία χρόνια πριν, του Ζιρινόφσκι που έλεγε: «Η Τουρκία θα γίνει στενός μας σύμμαχος, θα αφήσει το ΝΑΤΟ και θα ενταχθεί στη ρωσική τελωνιακή ένωση»… Τότε τα λόγια του φάνταζαν ουτοπικά. Τώρα;

defence-point.gr

Shares