Πέμπτη , 30 Ιουνίου 2022
Τελευταία Νέα

Η Βρετανία κινδυνεύει από τρομοκρατικές επιθέσεις με αφετηρία το Αφγανιστάν μετά την απόσυρση των δυτικών στρατευμάτων

Η αποχώρηση των διεθνών δυνάμεων από το Αφγανιστάν ενέχει τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθεί η χώρα ως βάση από ισλαμιστές εξτρεμιστές που θα σχεδιάσουν και θα πραγματοποιήσουν δολοφονικές επιθέσεις στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας. 

Την ανησυχητική προειδοποίηση έκανε  ο επικεφαλής της MI5, των μυστικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Ken McCallum δήλωσε ότι στην αναρχία που θα ακολουθήσει την απόσυρση, θα επιτρέψει τη δημιουργία στρατοπέδων εκπαίδευσης τρομοκρατών, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν. Η απειλή, πρόσθεσε, θα πρέπει να εκλαμβάνεται εξαιρετικά σοβαρά.

Ken McCallum: MI5 appoints spy who led Skripal poisoning response as chief | UK News | Sky News

Ο Ken McCallum

Ο McCallum τόνισε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών είχαν πλήρη επίγνωση της πιθανότητας οι Βρετανοί Μουσουλμάνοι να ταξιδέψουν στο Αφγανιστάν μέσω του Πακιστάν για να μεταβούν στα συγκεκριμένα στρατόπεδα κατάρτισης και να επιστρέψουν για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις. Τζιχαντιστικές ομάδες, υποστήριξε, θα επιδιώξουν επίσης να εκμεταλλευτούν την απόσυρση δυνάμεων ως προπαγάνδα νίκης για να προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν στρατολογήσεις και επίσης για να “εμπνεύσουν” επιθέσεις με όπλα αλλά και βομβιστικές επιθέσεις από άτομα που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί.

Ο γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Ασφαλείας υπογράμμισε πως δύο δεκαετίες αμερικανικής, βρετανικής και άλλης δυτικής στρατιωτικής παρουσίας κατέστρεψαν μεγάλο μέρος των υποδομών της Αλ Κάιντα και άλλων εξτρεμιστικών ομάδων. Εντούτοις, συνέχισε: “Καθώς οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ αποχωρούν τώρα, οι τρομοκράτες θα επιδιώξουν να επωφεληθούν από ευκαιρίες – συμπεριλαμβανομένων ευκαιριών προπαγάνδας – έτσι ώστε να αναδιοργανωθούν. Καθώς επιδιώκουμε να εντοπίσουμε πιθανές απειλές και να αναλάβουμε αποτρεπτική/κατασταλτική δράση, δεν θα έχουμε ούτε το πλεονέκτημα ούτε τους κινδύνους που συνεπάγεται η παρουσία των δικών μας δυνάμεων στο έδαφος, (σ.σ. του Αφγανιστάν).” 

What is going on in Afghanistan? - CNN Video

Ένα από τα πολλά αιματηρά πλήγματα των Ταλιμπαν

“Καθώς πλησιάζουμε στην εικοστή επέτειο της 9/11, συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε μεγάλους κινδύνους… συχνά φτάνουν σε εμάς γρηγορότερα και πιο απρόβλεπτα. Κάθε εβδομάδα η αστυνομία και εγώ ενημερώνουμε τον Υπουργό Εσωτερικών για τις άμεσες απειλές για ζωές, την προστασία των οποίων έχουμε αναλάβει. Η κατάσταση απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση, ” εξήγησε ο ίδιος. 

Ο McCallum ανέφερε ότι οι αντάρτες της ισλαμικής οργάνωσης al-Shabaab δεν είναι στην κυβέρνηση της Μογκαντίσου, στη Σομαλία. Αντίθετα, οι Ταλιμπάν, φατρίες των οποίων έχουν δεσμούς με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, ενδέχεται να σχηματίσουν κυβέρνηση στην Καμπούλ στο μέλλον, μετά από στρατιωτική ή πολιτική νίκη.

Πηγή: Τhe Independent

Tου ειδικού συνεργάτη

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares