Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Η Βουλή των ΗΠΑ που ελέγχεται πλέον από τους Ρεπουμπλικανούς «τελείωσε» την κατάσταση έκτακτου ανάγκης για τον Covid-19!

«Καταργούμε το κράτος επιτήρησης COVID»

Παρά την ανακοίνωση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι οι δηλώσεις έκτακτης ανάγκης σχετικά με τον COVID-19 θα λήγουν τον Μάιο, οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής ψήφισαν τον άμεσο τερματισμό της έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Ρεπουμπλικάνοι που ελέγχουν την Βουλή ενέκριναν την Τρίτη ένα μέτρο για τον τερματισμό του χαρακτηρισμού έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία αναφορικά με τον COVID-19, παρά την ανακοίνωση μια ημέρα νωρίτερα ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα τερματίσει τις δηλώσεις έκτακτης ανάγκης σε λίγους μήνες και μάλιστα πετώντας την φράση “Η έκτακτη κατάσταση θα τερματιστεί όταν το πει το Ανώτατο Δικαστήριο” αλλά η αντιπολίτευση εδώ και τώρα έκλεισε το θέμα θέλοντας όπως είπαν να βάλουν “τέλος στο κράτος επιτήρησης Covid”.

Δηλαδή τερματισμός των περιοριστικών μέτρων και το κυριότερο η υποχρέωση εμβολιασμού σε ολόκληρες ομάδες εργαζομένων.

Τερματισμός έκτακτης ανάγκης για τον Covid-19 στην δημόσια υγεία
Μετά από μακρά συζήτηση όπου οι νομοθέτες κατά καιρούς διαφωνούσαν για βασικά γεγονότα σχετικά με τον ιό και τους εμβολιασμούς, οι Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν ως μπλοκ για τον τερματισμό της κήρυξης έκτακτης ανάγκης σε θέματα covid-19, μαζί με ένα άλλο μέτρο που θα τερμάτιζε την απαίτηση εμβολίου για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας σε ορισμένες εγκαταστάσεις, καθώς ξεκίνησε το GOP γέρνει στην πλατφόρμα πολιτικής που σχετίζεται με την πανδημία αυτή την εβδομάδα, παρά τις αμυδρές προοπτικές για τη νομοθεσία στη Γερουσία.

«Σήμερα, η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών ξεκινά τη μακρά διαδικασία αντιστροφής των αποτυχιών της πολιτικής του Προέδρου Μπάιντεν και της προηγούμενης πλειοψηφίας των Δημοκρατικών», δήλωσε ο βουλευτής Μάικλ Μπέρτζες από το Τέξας στο βήμα της Βουλής την Τρίτη. «Καταργούμε το κράτος επιτήρησης COVID».

Η έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία τέθηκε σε εφαρμογή για πρώτη φορά από την κυβέρνηση Τραμπ το 2020 και μαζί με άλλες δηλώσεις έκτακτης ανάγκης, έδωσε στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ευρεία εξουσία να επεκτείνει τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, βοηθώντας παράλληλα να εγκριθούν θεραπείες και εμβόλια για τον COVID-19 με ταχύτητες ρεκόρ.

Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι σχεδιάζει να αφήσει τις δηλώσεις έκτακτης ανάγκης να λήξουν στις 11 Μαΐου. Όμως, ενώ οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι φαινόταν να συμφωνούν ότι η κήρυξη έκτακτης ανάγκης θα έπρεπε να τελειώσει, διαφώνησαν ως προς το χρονοδιάγραμμα.

Οι Δημοκρατικοί ήταν ανένδοτοι ότι η νομοθεσία για τον τερματισμό της έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία ήταν βιαστική και ότι επιπλέον χρόνος θα επέτρεπε μια χρήσιμη περίοδο προσαρμογής. Ο εκπρόσωπος Frank Pallone του Νιου Τζέρσεϊ υποστήριξε ότι το χρονοδιάγραμμα του Μπάιντεν θα επιτρέψει στο έθνος να τερματίσει «υπεύθυνα» τα προγράμματα του COVID-19.

«Μια πανδημία αυτού του μεγέθους δεν μπορεί να ξετυλιχτεί από τη μια μέρα στην άλλη», είπε ο Pallone. «Δεν μπορούμε να γυρίσουμε έναν διακόπτη και να κάνουμε το COVID-19 να τελειώσει με ένα πάτημα ενός δακτύλου».

Αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι υποστήριξαν ότι το χρονοδιάγραμμα του Μπάιντεν ήταν αυθαίρετο, επικρίνοντας τον πρόεδρο ότι ισχυρίστηκε νωρίτερα αυτό το έτος ότι η πανδημία είχε τελειώσει, ενώ διατήρησε τις δηλώσεις έκτακτης ανάγκης.

«Αντί να περιμένουμε μέχρι τις 11 Μαΐου, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να συμμετάσχει τώρα μαζί μας για να τερματίσουμε αμέσως αυτή τη δήλωση», δήλωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Στιβ Σκαλίζ από τη Λουιζιάνα.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής καθιστούν σαφές ότι οι μέρες που η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορούσε να κρυφτεί πίσω από τον COVID για να σπαταλήσει δισεκατομμύρια δολάρια φορολογουμένων στην άσχετη, ριζοσπαστική ατζέντα τους έχει τελειώσει».

Αλλά το GOP φαινόταν να αντιμετωπίζει ένα σημείο κόλλησης σχετικά με τον Τίτλο 42, μια πολιτική δημόσιας υγείας που επιτρέπει στους συνοριακούς πράκτορες να εκδιώκουν γρήγορα τους μετανάστες λόγω της απειλής του COVID-19.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο τερματισμός της έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία θα έδινε επίσης τέλος στην αμφιλεγόμενη μεταναστευτική πολιτική, την οποία η κυβέρνηση προσπάθησε να τερματίσει, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν συσπειρωθεί για τη συνέχισή της.

Ακόμα κι έτσι, οι Ρεπουμπλικάνοι υποστήριξαν ότι η νομοθεσία που εγκρίθηκε την Τρίτη δεν θα έδινε τέλος στον Τίτλο 42. Οι Δημοκρατικοί έσπευσαν να επισημάνουν μια ασυμφωνία στη στάση τους για τον τερματισμό της έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και την πρόληψη της μετανάστευσης για λόγους δημόσιας υγείας.

«Ενώ οι συνάδελφοί μου λένε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία, θέλουν να διατηρήσουν τον Τίτλο 42 στα σύνορα λόγω των επιπτώσεων έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία», είπε ο εκπρόσωπος Λου Κορέα, Δημοκρατικός στην Καλιφόρνια. «Αν πιστεύετε πραγματικά ότι η πανδημία έχει τελειώσει, τότε δεν μπορείτε να πείτε ότι ο Τίτλος 42 εξακολουθεί να χρειάζεται στα σύνορα λόγω μιας κρίσης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης».

Ο χορηγός του νομοσχεδίου, που ονομάστηκε «Πράξη για πανδημία τελείωσε», απάντησε υποστηρίζοντας ότι «δεν παραδεχόμαστε ότι ο COVID-19 έχει τελειώσει σε αυτή τη χώρα».

“Σίγουρα δεν θέλουμε να περάσει από τα νότια σύνορά μας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του GOP Brett Guthrie από το Κεντάκι.

«Έτσι υποστηρίζουμε τη διατήρηση του Τίτλου 42 στη θέση του». Το νομοσχέδιο θα κατευθυνθεί τώρα στη Γερουσία, όπου είναι απίθανο να περάσει από το σώμα που ηγούνται οι Δημοκρατικοί.

pronews.gr

Shares