Σάββατο , 10 Δεκεμβρίου 2022

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο

korea_pyr

Έντονη κινητικότητα από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν στις πυραυλικές δοκιμές


Βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς φέρεται ότι εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα στη θάλασσα, στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της την Τετάρτη, υποστηρίζει το Γενικό Επιτελείο της Νότιας Κορέας.

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την περιοχή Σουκτσόν της επαρχίας Νότιας Πιονγκάν. Ο στρατός της Νότιας Κορέας, αναφέρει η Σεούλ έχει ενισχύσει την επιτήρηση και συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας υποστήριξε ότι ο πύραυλος διένυσε περίπου 250 χιλιόμετρα σε χαμηλό ύψος περίπου 50 χιλιομέτρων, ενώ κατέληξε στη θάλασσα της Ιαπωνίας. Οι αρχές εξακολουθούν να εξετάζουν περαιτέρω στοιχεία, όπως η τροχιά του πυραύλου.

Η Σεούλ καταγγέλλει το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν ότι απειλεί «την ειρήνη και την ασφάλεια της Νότιας Κορέας, της περιοχής και της διεθνούς κοινότητας».

Είναι η 32η ημέρα φέτος που η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί πυραυλική δοκιμή, σύμφωνα με την καταμέτρηση του CNN. Ο αριθμός, που περιλαμβάνει τόσο βαλλιστικούς πυραύλους όσο και πυραύλους κρουζ, μαρτυρά έντονη κινητικότητα, καθώς το 2020 έγιναν μόνο τέσσερις δοκιμές και το 2021 οκτώ.

Η εκτόξευση έγινε κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης των ψήφων των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ. Παράλληλα ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι ένας πύραυλος που εκτοξεύθηκε την περασμένη εβδομάδα ήταν εδάφους -αέρος SA-5 της σοβιετικής εποχής και όχι βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς, όπως είχε αρχικά υποστηρίξει.

Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο είναι αυξανόμενη. Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ απαντούν στις πυραυλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ, ενισχύοντας κοινές ασκήσεις και δοκιμές πυραύλων.

Η Ουάσινγκτον αλλά και διεθνείς παρατηρητές προειδοποιούν εδώ και μήνες ότι η Βόρεια Κορέα φαίνεται να προετοιμάζεται για υπόγεια πυρηνική δοκιμή, καθώς δορυφορικές εικόνες δείχνουν έντονη δραστηριότητα στο σημείο που γίνονται. Μια τέτοια δοκιμή θα ήταν η πρώτη εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια.

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares