Δευτέρα , 15 Αυγούστου 2022

Η τρόικα… επιστρέφει – Πρεμιέρα για την κυβέρνηση στην 4η αξιολόγηση…

Ξεκινάει σήμερα το μεσημέρι και επίσημα η 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση και η 1η για την νέα κυβέρνηση. Οι επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών είναι από χθες στην Αθήνα και στο τραπέζι των συζητήσεων θα μπουν μία σειρά από θέματα, όπως η νέα φορολογική κλίμακα, οι αλλαγές στην πάγια ρύθμιση για οφειλές προς την εφορία αλλά και η πιθανότητα να υπάρξει μία μικρή παράταση για ένα μήνα της προθεσμίας για τις 120 δόσεις.

Οι συναντήσεις θα γίνουν στη Β. Σοφίας, στο παλιό υπουργείο Εσωτερικών και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα βρεθεί για πρώτη φορά στο τραπέζι με τους τεχνοκράτες των δανειστών και θα μπει στην ουσία των θεμάτων και το κυριότερο θα πρέπει να πείσει ότι … η άσκηση βγαίνει.

Εξάλλου οι δανειστές ποτέ δεν ήταν δογματικοί σε νέες ιδέες, αρκεί βέβαια να είχαν πειστεί ότι οι στόχοι που είχαν θέσει οι θεσμοί τους οποίους εκπροσωπούν… βγαίνουν και επιτυγχάνονται.

Έτσι λοιπόν σήμερα στο τραπέζι θα βρεθεί, ο προϋπολογισμός του 2020 μαζί με τις φοροελαφρύνσεις, το αφορολόγητο, τη νέα φορολογική κλίμακα και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις (120 δόσειςπάγια ρύθμιση) συγκροτούν την ατζέντα με τα βασικότερα θέματα της διαπραγμάτευσης που θα συζητήσει η κυβέρνηση με τα υψηλόβαθμα στελέχη των θεσμών. Επί τάπητος θα τεθεί και η δημοσιονομική βόμβα των αναδρομικών υπό το φως των δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν συνταξιούχους και εν αναμονή της έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου.

Το κουαρτέτο που ως συνήθως ερχόταν στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα έχει μία αλλαγή στην σύνθεσή του. Τη θέση του Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα αναλαμβάνει ο Αυστριακός Πολ Κούτος.

Η τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση περνά από σήμερα στην πιο δύσκολη φάση, η οποία θα κρίνει τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν παράλληλα σε πολιτικό επίπεδο, για τη διαφορετική χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s, SMP’s) και τη μείωση των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα. Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών παραχωρούν τη θέση τους στους επικεφαλής, οι οποίοι κατέφθασαν στην Αθήνα για να «χτενίσουν» τις δημοσιονομικές προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού μαζί με τη στόχευση για ανάπτυξη 3% το 2020 από 1,9%-2% φέτος, που είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση.

Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί η θέση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα τόσο φέτος όσο και το 2020 θα είναι πάνω από 3,5% του ΑΕΠ και θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για τις μειώσεις φόρων συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός για το επόμενο έτος. Η ετυμηγορία των θεσμών αναμένεται στο τέλος Νοεμβρίου ενώ στο Eurogroup του Δεκεμβρίου θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης 600 εκατ. ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων στις αρχές του επόμενου έτους.

Στις διαπραγματεύσεις αυτής εβδομάδας αναμένεται  να κλειδώσουν:

  • Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια που εξετάστηκαν με τα τεχνικά κλιμάκια η νέα φορολογική κλίμακα θα περιλαμβάνει μείωση όλων των φορολογικών συντελεστών κατά μία ποσοστιαία μονάδα για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ και μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% από 22% σήμερα για το πρώτο κλιμάκιο εισοδήματος έως 10.000 ευρώΑλλαγές προβλέπονται και στις εκπτώσεις φόρου, βάσει των οποίων θα προκύπτουν τα νέα αφορολόγητα όρια για μισθωτούςσυνταξιούχους και κατά επάγγελμα αγρότες με ή χωρίς παιδιά. Το συγκεκριμένο σενάριο προβλέπει ο φορολογικός συντελεστής που σήμερα είναι 29% για εισοδήματα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ να μειωθεί από 1.1.2020 στο 28%. Ο επόμενος συντελεστής για εισοδήματα από 30.001 έως 40.000 ευρώ να μειωθεί από 37% που είναι σήμερα στο 36%, ενώ για το κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 40.000 ευρώ ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής από το 45% σήμερα θα μειωθεί στο 44%.
  • Οι μισθωτοί, οι αγρότες και οι συνταξιούχοι θα έχουν νέες εκπτώσεις φόρων, οι οποίες σε συνδυασμό με τις αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές θα οδηγήσουν σε μείωση φόρων για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, σε μικρότερη μείωση φόρων για εισοδήματα από 12.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ και από εκεί και πάνω το όφελος περιορίζεται σημαντικά.
  • Οι αλλαγές στην πάγια ρύθμιση της εφορίας: Ήδη τα τεχνικά κλιμάκια ενημερώθηκαν για τις αλλαγές που θέλει να επιφέρει η κυβέρνηση στην μόνιμη («πάγια») ρύθμιση των 12 δόσεων που προβλέπουν.
    • διπλάσιες δόσεις, δηλαδή 24 αντί 12 μήνες, για τακτικές οφειλές  (πχ από φόρο εισοδήματοςΕΝΦΙΑΦΠΑ).
    • έως 48 αντί 24 μήνες για έκτακτες οφειλές (πχ από φόρο κληρονομιάςπρόστιμα μετά από ελέγχους κλπ)
  • Ο αριθμός των δόσεων θα ξεκλειδώνει με εισοδηματικά κριτήρια.
  • Η παράταση της ρύθμισης των 120 δόσεων η οποία λήγει κανονικά στις 30 Σεπτεμβρίου. Μετά τη βροχή αιτημάτων, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να παρατείνει την προθεσμία έως τις 31 Οκτωβρίου 2019.

newsit

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares