Δευτέρα , 3 Οκτωβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Η Τουρκία βομβαρδίζει Κούρδους – Παιδιά ανάμεσα στα θύματα

Οι κουρδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι μια επίθεση των τουρκικών δυνάμεων με drone, έπληξε “κέντρο εκπαίδευσης θηλέων.

“Θρηνούμε για τους αμάχους θύματα στην αλ Μπαμπ, της Χασακέ και αλλού”, πρόσθεσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες ώστε “να διασφαλιστεί η οριστική ήττα του Ισλαμικού Κράτους και να υπάρξει πολιτική λύση στη συριακή σύγκρουση”.

Η ένταση οξύνεται εδώ και πολλές εβδομάδες μεταξύ των κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) από τη μία πλευρά και των τουρκικών δυνάμεων και των Σύρων συμμάχων τους από την άλλη.

Οι κουρδικές αρχές ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι μια επίθεση των τουρκικών δυνάμεων με drone έπληξε “κέντρο εκπαίδευσης θηλέων” στην πόλη Σμούκα κοντά στη Χασακέ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα παιδιά και να τραυματιστούν άλλα ένδεκα.

Τον απολογισμό επιβεβαίωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο διευκρίνισε ότι τα παιδιά κοιμόντουσαν την ώρα της επίθεσης.

Στην αλ Μπαμπ, μια πόλη υπό τον έλεγχο συριακών ομάδων που υποστηρίζονται από την Άγκυρα και η οποία βρίσκεται κοντά στα συροτουρκικά σύνορα, “πυρά του πυροβολικού των φιλοκαθεστωτικών δυνάμεων εναντίον αγοράς προκάλεσαν τον θάνατο 17 αμάχων, εκ των οποίων έξι παιδιά, και τραυμάτισαν 35”, επεσήμανε το Παρατηρητήριο.

Θυμίζουμε πως οι κουρδικές δυνάμεις, σε συνεργασία με τον διεθνή συνασπισμό, είχαν απελευθερώσει την επαρχία Χασακέ από τους τζιχαντιστές του ISIS.

Η πολιτοφυλακή YPG και η πολιτική της πτέρυγα του PYD, που ελέγχουν τα τρία τέταρτα των συρο-τουρκικών συνόρων, θεωρούνται από την Άγκυρα “τρομοκρατικές” οργανώσεις λόγω των δεσμών τους με το αυτονομιστικό κουρδικό κίνημα ΡΚΚ της Τουρκίας.

Η Τουρκία απειλεί από τον Μάιο ότι θα εξαπολύσει μεγάλη επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της βορειοανατολικής Συρίας.

Από τον Ιούλιο, τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) πλήττουν όλο και συχνότερα ζώνες που ελέγχονται από τις SDF, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο και Κούρδους αξιωματούχους.

Επισήμως, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Άγκυρα “δεν έχει βλέψεις” εναντίον του συριακού εδάφους. Πρόσθεσε μάλιστα ότι επιθυμεί η σχέση της χώρας του με τη Δαμασκό “να περάσει σε άλλη φάση”, εκτιμώντας ότι η βελτίωση των διμερών σχέσεων θα συμβάλλει στην ειρήνη στην περιοχή. Στη πράξη ωστόσο, φαίνεται πως δεν θα κάνει “πίσω” στο ζήτημα των Κούρδων της περιοχής, με τις ΗΠΑ για την ώρα να τηρούν στάση “ουδετερότητας”.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares