Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Η Τουρκία θέλει την Συρία στη νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία – Διαλύεται σαν “τραπουλόχαρτο” το σχέδιο του Ερντογάν…..

Κάστρα στην άμμο” από το τουρκικό καθεστώς


Η Τουρκία θέλει την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο συριακό έδαφος, σε ένα ουτοπικό σχέδιο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακόμη και την αλλαγή των συνόρων της σημερινής Τουρκίας, αναφέρει ουσιαστικά πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ.

Ένα από τα κυριότερα κίνητρα της Τουρκίας με την αποστολή στρατευμάτων στη Συρία και της παροχής στρατιωτικής βοήθειας σε φιλότουρκους μαχητές κατά της Δαμασκού, είναι η ανατροπή της συριακής κυβέρνησης και η επιστροφή της αραβικής αυτής χώρας, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, δηλώνει ένας πολιτικός σχολιαστής των ΗΠΑ.

Ο Michael Springmann, συγγραφέας και πρώην διπλωμάτης στη Σαουδική Αραβία, έκανε τις παρατηρήσεις του κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού προγράμματος The Debate, σχετικά με τις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, για την αποστολή περισσότερων στρατευμάτων και εξοπλισμού από την Άγκυρα στο Idlib, καθώς ο συριακός στρατός προελαύνει για την πλήρη απελευθέρωση της περιοχής από τους τζιχαντιστές.

Η συριακή επίθεση εναντίον κατά των ισλαμιστών ανταρτών στο Idlib ξεκίνησε στις 5 Αυγούστου 2019, αφού εκείνοι που βρίσκονταν στην ειδική ζώνη κατάπαυσης του πυρός, απέτυχαν παταγωδώς να τηρήσουν μια συμφωνία που συνομολογήθηκε από Ρωσία και Τουρκία.

Το Idlib έχει μαζέψει τους περισσότερους τζιχαντιστές που υπήρξαν ποτέ εκεί, από τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν η Ρωσία άρχισε να μεταφέρει αεροπορικές δυνάμεις για τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της Συρίας.

Η Άγκυρα, η οποία υποστηρίζει τους αντικυβερνητικούς μαχητές της Συρίας, διαθέτει σήμερα περίπου 15.000 Τούρκους στρατιώτες στα βορειοδυτικά της Συρίας.

“Οι Τούρκοι έχουν δύο στόχους στη Συρία. Ο ένας φυσικά είναι να ελέγξουν τους Κούρδους στη Συρία και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας στα σύνορα μεταξύ Συρίας- Τουρκίας, πλάτους περίπου 30 χλμ. και μήκους 400 χλμ. και το άλλο είναι ότι η Τουρκία θέλει να “επιστρέψει στη Συρία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία”, δήλωσε ο Πρέντερμαν.

“Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δρα βάσει σχεδίου στη Συρία από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, έχοντας εξοπλίσει διάφορες εξτρεμιστικές ομάδες, που προσπαθούν να ανατρέψουν τη συριακή κυβέρνηση και να δημιουργήσουν περισσότερο χάος στη χώρα, δίνοντας έτσι περισσότερα περιθώρια για ελιγμούς στην τουρκική κυβέρνηση.

Αυτό είναι βασικά αυτό που θέλουν, Ερντογάν και Τούρκοι στο Idlib θέλουν μεγαλύτερο έλεγχο της Συρίας, ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης στη Συρία και την πραγματοποίηση επιθέσεων στους Κούρδους που βρίσκονται στη Συρία”, πρόσθεσε.

Οι αυξανόμενες εντάσεις έθεσαν τη Ρωσία και την Τουρκία στο χείλος μιας στρατιωτικής σύγκρουσης στη Συρία, καθώς η μάχη για την Idlib έχει “ανάψει”. Η Ρωσία παροτρύνει την Τουρκία να σταματήσει την υποστήριξη των τρομοκρατών στην περιοχή του Idlib,αλλά η Άγκυρα κάνει ότι δεν “ακούει” κανέναν.

Ερωτηθείς ο ίδιος, για το ενδεχόμενο μιας τουρκικής επίθεσης εναντίον της Ρωσίας, ο πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ δήλωσε: «Ο Ερντογάν είναι αρκετά ανόητος για να ανταγωνιστεί ξανά τους Ρώσους, όπως έκανε στο παρελθόν με το να καταρρίψει ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη».

“Οι Τούρκοι είναι σαν τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς… εισβολείς. Οι Τούρκοι δεν ζήτησαν ποτέ, όπως οι Ρώσοι, την άδεια από τη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας και η συριακή κυβέρνηση δεν ζήτησε από τους Τούρκους να κάνουν τίποτα παρά να πάνε σπίτι τους και να μείνουν εκεί”, δήλωσε ο Springmann.

Ο Onur Erim, σύμβουλος τουρκικού THINK TANK για ζητήματα τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στην Κωνσταντινούπολη, ήταν ο άλλος ειδικός που του ζητήθηκε η άποψη του.

“Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Τουρκία είναι να διασφαλίσει ότι τα σύνορά της θα είναι ασφαλή, να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν περισσότεροι πρόσφυγες από ό, τι μπορεί να φροντίσει. Υπενθυμίζω ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουμε στην χώρα κοντά στα τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες”, είπε ο ίδιος.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο τουρκικός στρατός έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον δύο μη εξουσιοδοτημένες εισβολές στη βόρεια Συρία για να αποτρέψει τους κούρδους μαχητές, για τους οποίους όπως δηλώνει η Άγκυρα, επιδιώκουν να ανατρέψουν την τουρκική κυβέρνηση.

Η ουσία όλων αυτών των κινήσεων είναι ότι πλέον με όλα αυτά, διακυβεύεται η ίδια η υπόσταση της Τουρκίας, μιας και έχει η Άγκυρα τόσα ανοικτά μέτωπα και τόσους εχθρούς

 

ΠΗΓΗ

Shares