Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

Η Τουρκία στέλνει “πολεμικές απειλές” και το ΝΑΤΟ κανει μαζί της ασκήσεις πάνω από το Αιγαίο…

Ε.Ε. και ΝΑΤΟ “νίπτουν τας χειρας” τους


Μπορεί αξιωματούχοι της Άγκυρας να κάνουν λόγο για… διάλογο, όμως φαίνεται πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, εφόσον συνεχίζει το “παιχνίδι” της σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο. Και διάλογος με τέτοια βάση θα ήταν καταστροφικός.

Η ανεκτικότητα που δείχνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, και ιδιαίτερα η Γερμανία, απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα απέναντι στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, δίνει “πάτημα” στην Άγκυρα να συνεχίσει τις προκλήσεις.

Μετά την απόφαση τους Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης που «χαϊδεύει» την Τουρκία ρεπορτάζ του CNN TURK φαίνεται να αποκαλύπτει τις προθέσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο που «ετοιμάζεται να εξασκήσει ως το τέλος τα δικαιώματα της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα το δημοσίευμα, η Άγκυρα είναι πολύ πιθανόν τις επόμενες ημέρες να εκδώσει νέες NAVTEX ενώ παράλληλα συνεχίζει τις διπλωματικές προσπάθειες, πιέζοντας από κάθε πλευρά, χωρίς να «βιάζεται» για το επόμενο «βήμα».

Στον «αέρα» οι κυρώσεις της Ε.Ε.
Σε ό,τι αφορά στην επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία, ο κ. Φίλης υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο in.gr και τον Κωνσταντίνο Χασανδρινό, πως αυτή τη στιγμή οι συσχετισμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ευνοούν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Υπάρχουν χώρες -όπως λέει- οι οποίες αντιστέκονται, προεξεχούσης της Γερμανίας, η οποία μεταξύ άλλων έχει εμπορικές συναλλαγές που αγγίζουν τα 40 δισ. ευρώ ετησίως, καθώς και αμυντικές συμφωνίες με την Τουρκία.

«Υπάρχει ένα μπλοκ κρατών το οποίο δεν βλέπει με θετικό μάτι σκληρές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας γιατί θεωρεί ότι έτσι θα επηρεαστούν και τα δικά τους συμφέροντα» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Όπως εξηγεί ωστόσο, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για την Τουρκία δεν είναι ευνοϊκή και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζητά διέξοδο για να επιστρέψει εκεί που ήταν πριν την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία. Στο σημείο αυτό, εκτιμά πως, αν δεν έχουμε κάποια δραματική εξέλιξη που θα μας οδηγήσει σε ραγδαία κλιμάκωση της κατάστασης, αργά ή γρήγορα οδεύουμε προς τις διερευνητικές.

Χαρακτηρίζει, δε, ως μέρος επικοινωνιακού παιχνιδιού αυτό που γίνεται από την πλευρά της Τουρκίας -πέρα από τον δεδομένο αναθεωρητισμό που διατρέχει την γείτονα- το οποίο αποσκοπεί αφενός στο να αποπροσανατολίσει το εγχώριο κοινό της Τουρκίας και αφετέρου στο να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι είναι ηγεμονική δύναμη στην περιοχή.

Το ΝΑΤΟ «σφυρίζει αδιάφορα»
Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, για την «εμβάθυνση» της συνεργασίας της Άγκυρας με το ΝΑΤΟ, πραγματοποιήθηκε άσκηση πάνω από το Αιγαίο. Η Τουρκία, είναι μέλος της συμμαχίας, η οποία κρατά «ουδέτερη στάση» απέναντι στις προκλήσεις τις Άγκυρας στην περιοχή, δείχνοντας μεγάλη ανοχή στα σχέδια Ερντογάν.

«Κόβει βόλτες» το Oruc Reis – Σε επαγρύπνηση το ελληνικό ΠΝ
Το Oruc Reis μαζί με τα συνοδά πλοία και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, φαίνεται πως συνεχίζει να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας , αλλάζοντας συνεχώς την πορεία του.


Οι κινήσεις του παρακολουθούνται στενά από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το Πολεμικό Ναυτικό αποδεικνύει ξανά αυτές τις ημέρες ότι παρά την πολύχρονη αδιαφορία που δέχτηκε ο Στόλος από τις κυβερνήσεις της χώρας, κάνει εξαιρετική δουλειά, αποδεικνύοντας στους Τούρκους, ότι δεν αρκούν τα νέα πλοία για να αποκτήσεις ναυτική κυριαρχία. Το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού σε πολλά επεισόδια που έγιναν αυτές τις ημέρες στο Αιγαίο έδειξε την ετοιμότητα του και την αποτελεσματικότητα του σε “πονηρές” τουρκικές κινήσεις, όπως αναφέρει το militaire.gr. Οι Τούρκοι με αφορμή την κρίση έκαναν πολλά για να “τσεκάρουν” αντανακλαστικά και αντιδράσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις τα αποτελέσματα ήταν καταλυτικά υπέρ των ελληνικών πληρωμάτων του Στόλου.

Εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει τις παραβατικές ενέργειες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μετά και τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου ότι το Oruc Reis θα πραγματοποιήσει έρευνες μέχρι τις 23 Αυγούστου, ολοένα και αυξάνεται το ενδεχόμενο για πρόκληση θερμού επεισοδίου, με την ατμόσφαιρα να παραμένει εκρηκτική.

 

ΠΗΓΗ

Shares