Κυριακή , 3 Ιουλίου 2022

Η Τουρκία “πρώτη και καλύτερη” στις ναυπηγήσεις πολεμικών πλοίων για το Μπανγκλαντές

Το Πολεμικό Ναυτικό του Μπανγκλαντές βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωση προγράμματος ναυπήγησης φρεγατών πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή πλοίων με δυνατότητα εκτόξευσης κατευθυνόμενων πυραύλων πολλαπλών ρόλων, στα ναυπηγεία Chattogram Dry Dock LTD, (CDDL), της χώρας. Η ναυπήγηση θα γίνει σε τεχνική συνεργασία με αλλοδαπή εταιρεία, ενώ η Τουρκία είναι υποψήφια και πιθανότατα η πρωταγωνίστρια. 

Αρκετές χώρες έδειξαν αρχικά ενδιαφέρον για το πρόγραμμα των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Νότιας Κορέας, ενώ η Τουρκία, η Κίνα, η Ολλανδία και η Ιταλία προχώρησαν σε προσφορές που έφτασαν στο τελικό στάδιο.

IEEFA: Bangladesh needs a renewables focus, not a switch from 'coal to gas' - Institute for Energy Economics & Financial Analysis

H θέση του Μπανγκλαντές στη νοτιοανατολική Ασία 

Η τουρκική STM Defense Technologies Engineering and Trade Inc., η οποία κατασκεύασε τη φρεγάτα “Κωνσταντινούπολη”, το πέμπτο σκάφος που ναυπηγήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος MILGEM (Εθνικό Πλοίο – National Ship), είναι πολύ πιθανό να επιλεχθεί πρώτη.

Αυτό υποστηρίζουν ιστοσελίδες αμυντικών θεμάτων στο Μπανγκλαντές, καθώς ο όμιλος είναι ταυτόχρονα πιο φθηνός ενώ τα πλοία του παρουσιάζουν συμβατότητα σε ό,τι αφορά στην προσθήκη όπλων και αισθητήρων από άλλες εταιρείες της Τουρκίας, όπως τους αμυντικούς κολοσσούς Aselsan και Roketsan.

Chittagong Dry Dock Limited | CDDL

Άποψη των ναυπηγείων της Chattogram Dry Dock LTD

Η προσφορά της Κίνας περιλαμβάνει την προμήθεια φρεγατών τύπου 054 με κόστος μονάδας 378 εκατομμύρια δολάρια σε αντάλλαγμα για την παραχώρηση της πλειοψηφίας των μετοχών της CDDL στην κινεζική China Shipbuilding and Offshore International Company Ltd., (CSOC), κάτι που οι αρχές του Μπανγκλαντές δεν βλέπουν με θετικό μάτι. 

Πηγή: Daily Sabah

Του ειδικού συνεργάτη

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares