Σάββατο , 22 Ιανουαρίου 2022

Η Τουρκία πίεσε το Ισραήλ να αρνηθεί τη γενοκτονία των Αρμενίων…

Ο ισραηλινής καταγωγής Αμερικανός μελετητής και λόγιος Israel W. Charny κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ να αναγνωρίσει την αποτυχία της σχετικά με την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων εξαιτίας άσκησης εντονότατων πιέσεων από την Τουρκία. (Στη φωτογραφία Αρμένιοι γύρω από το Μνημείο της Γενοκτονίας – – στην πρωτεύουσα της χώρας Γιερεβάν).

Η εφημερίδα The Jerusalem Post αναφέρθηκε στο θέμα. Η Άγκυρα πίεσε το Ισραήλ να αρνηθεί τη δολοφονία 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915 ως πράξη γενοκτονίας, έγραψε η εφημερίδα, επικαλούμενη το νέο του βιβλίο του Charny, “Η αποτυχημένη απάντηση του Ισραήλ στη Γενοκτονία των Αρμενίων: άρνηση, κρατική εξαπάτηση, αλήθεια έναντι πολιτικοποίησης της ιστορίας,” το οποίο δημοσιεύθηκε φέτος.

Το άρθρο της The Jerusalem Post:

https://www.jpost.com/middle-east/jewish-scholar-calls-on-israel-government-to-recognize-armenian-genocide-673597

Η Τουρκία αρνείται τις κατηγορίες για γενοκτονία, λέγοντας ότι εκατοντάδες χιλιάδες Αρμένιοι και Τούρκοι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις αφότου οι Αρμένιοι της Τουρκίας συμπαρατάχθηκαν στον πόλεμο με τη Ρωσία στον πόλεμο.

Genocide expert calls on Israel to put Armenian suffering before politics - Haaretz Com - Haaretz.com

O Israel W. Charny

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε δολοφονία δεν ήταν συστηματική ή ενορχηστρωμένη ενώ έχει αντιταχθεί και εξακολουθεί να αντιτάσσεται έντονα σε όλες τις προσπάθειες αναγνώρισης διεθνώς. Σύμφωνα με τον Charny, η τακτική πίεσης της Τουρκίας έναντι του Ισραήλ περιελάμβανε τη μη αναφορά της Γενοκτονίας των Αρμενίων, την απαγόρευση συμμετοχής Αρμενίων σε διασκέψεις που σχετίζονται με τη γενοκτονία και ακύρωση διασκέψεων εάν συμμετείχαν σε αυτές Αρμένιοι.

Q&A: Armenian genocide dispute - BBC News

Οι Αρμένιοι δεν ξεχνούν τις θηριωδίες των Τούρκων εναντίον τους – Ούτε και οι Έλληνες

Επιπλέον, η Άγκυρα αντιτάχθηκε στο Ισραήλ σε ό,τι αφορά στη συζήτηση της Αρμενικής Γενοκτονίας, με το Ισραήλ να συμμορφώνεται με τα  εν λόγω αιτήματα και την τουρκική πλευρά να απειλεί με αντίποινα τους Εβραίους της Τουρκίας εάν δεν ικανοποιούνταν τα συγκεριμένα αιτήματα. Το επιχείρημα για την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων χρησιμοποιήθηκε για τη διατήρηση της σχέσης του Ισραήλ με την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν βάσει της πίεσης της Άγκυρας προς το Ισραήλ, καταλήγει ο ερευνητής. 

Ενώ το βιβλίο του Charny ασχολείται ειδικά με το Ισραήλ και την αντιμετώπιση της Γενοκτονίας των Αρμενίων εκ μέρους του, προτρέπει επίσης το εβραϊκό κράτος να ασχοληθεί με όλες τις γενοκτονίες.

Πηγή: ahvalnews

Του ειδικού συνεργάτη

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares